Premierul Mihai Tudose a cerut luni implementarea in cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populatiei in situatii de risc major, prin mesaj de urgenta transmis pe telefonul mobil, a anuntat Guvernul. 'Sistem Alert' va fi dezvoltat si implementat de ANCOM, IGSU, STS in colaborare cu operatorii de telefonie. Solutiile tehnice vor fi stabilite in cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanti si experti ai entitatilor mentionate, care va avea prima intalnire luni, 18 septembrie, ora 15.00.

Urmarile furtunii de la TimisoaraFoto: AGERPRES

'Sistem Alert' va functiona prin transmiterea unor mesaje de alerta specifice transmise abonatilor pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, dupa modelul celor deja existente si functionale in alte state europene. Alertele vor fi emise in functie de situatiile de urgenta aparute la nivel regional - fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamitati si situatii de risc.

In paralel cu implementarea sistemului de alerta va fi demarata o campanie de informare publica si pregatire a populatiei pentru utilizarea acestui sistem.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a cerut luni Guvernului sa explice daca au fost respectate procedurile in situatii de criza si cine se face vinovat de neglijenta, precum si daca informarile meteorologice au fost emise la timp. Totodata, seful statului solicita Executivului sa implementeze de urgenta un sistem de avertizare rapida a populatiei.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus la Timisoara ca exista discutii cu operatorii de telefonie mobila pentru identificarea unor solutii de avertizare prin SMS, in situatii de urgenta, iar azi la ora 15.00 va fi intrunit un comandament de urgenta la care va fi prezent si premierul Mihai Tudose.

"Noi am vorbit cu ceva vreme in urma, cand faceam exercitiile de alertare a populatiei, despre identificarea unor solutii pentru un sistem de avertizare rapida a populatiei. Sunt discutii cu operatorii de telefonie mobila ca, in afara de sirene, sa existe avertizare cu niste mesaje tip SMS, prin care sa se dea si instructiuni despre cum poti actiona in situatii limita de genul acestora. In acest moment, la Guvern, la solicitarea premierului Tudose, exista o intalnire cu reprezezantii ANCOM si cu specialisti de la nivelul ministerelor care au competenta in domeniu, asteptam sa vedem care este feedback-ul, a spus Carmen Dan, ministrul de interne, prezenta la Timisoara, pentru a discuta cu autoritatile locale despre efectele furtunii de duminica seara.

Totodata, Carmen Dan a amintit ca anul trecut DSU a lansat o aplicatie prin care sunt transmise in timp real informatii despre fenomenele meteo periculoase. La acest moment, ar exista aproximativ 100.000 de utilizatori.

Peste doua sute de localitati din 15 judete ale tarii au fost afectate de furtuni in ultimele 24 de ore, intervenindu-se cu peste o mie de pompieri si 225 de mjloace tehnice pentru indepartarea efectelor. Opt persoane si-au pierdut viata si 137 au fost ranite, iar opt persoane sunt in continuare blocate in judetul Cluj, potrivit News.ro.