'ANCOM, reglementatorul pietei de telecomunicatii, este in prezent victima unui razboi pesedisto-pesedist, care a atins astazi noi culmi ale absurdului', a scris marti pe Facebook Catalin Drula (USR), presedintele Comisiei IT din Camera Deputatilor. Acesta relateaza ca cei doi profesionisti concediati in acest an din cadrul autoritatii in Guvernul Grindeanu, au fost propusi de Guvernul Tudose sa preia functiile de vicepresedinti ai ANCOM. Marti au fost audiati in Parlament, numai ca desi s-au prezentat excelent, cei de la PSD au votat amanarea raportului, cerand sa fie audiat si Adrian Dita, presedintele ANCOM, care i-a concediat pe cei doi.

Catalin Drula, pe FacebookFoto: Hotnews
  • Bogdan Iana si Eduard Lovin, cei doi experti propusi de Guvernul Tudose pentru functiile de vicepresedinti la ANCOM, au incasat automat, potrivit contractului de munca, salarii compensatorii de sute de mii de lei, ca o consecinta a concedierii. Salariile au fost incasate inainte sa fie nominalizati sa preia functiile de vicepresedinti ai autoritatii.

Ce a scris marti pe Facebook, Catalin Drula (USR), presedintele Comisiei IT din Camera Deputatilor:

"ANCOM, reglementatorul pietei de telecomunicatii si a spectrului radio, este in prezent victima unui razboi pesedisto-pesedisto care a atins astazi noi culmi ale absurdului.

Astazi am audiat in Comisia de IT reunita cu cea Economica de la Senat propunerile guvernului Tudose pentru functiile de vicepresedinti. Pot spune dupa audieri ca cei doi domni propusi sunt profesionisti desavarsiti cu zeci de ani de experienta in domeniu.

Singura problema este ca cei doi sunt exact cei concediati acum 3 luni din functiile de directori in ANCOM de omul pus de PSD peste noapte acolo in mai, dl. Dita (dupa ce a schimbat procedura de numire peste noapte prin OUG).

Deci PSD schimba legea de numire a presedintelui ANCOM, numeste un om de casa care, ca prima masura, concediaza profesionistii din institutie. Dupa 3 luni, PSD ii repropune pe cei dati afara ca vicepresedinti ai aceleiasi institutii.

Si asta nu e tot - intre timp, cei doi au primit si 12 salarii compensatorii (pe drept, conform contractului de munca) pentru concedierea abuziva. Daca vi se apare ca absurdul este maxim, nu am ajuns inca la final.

Culmea absurdului a fost atinsa la audierea de astazi cand pesedistii din Comisie nu au votat propunerile propriului guvern. Desi cei doi s-au prezentat excelent, asa cum spuneam, lucru evident pentru toata lumea, cei de la PSD au cerut amanarea raportului si au avut voturile pentru a o aproba (11 voturi la 6).

Se pare ca factiunile din PSD sunt in plin razboi pe tema ANCOM, o institutie care era functionala si data model inainte sa se apuce sa o destructureze. Le cer domnului Dragnea si domnului Tudose explicatii publice pe aceasta tema."

Contactat de HotNews.ro, Catalin Drula a precizat ca Adrian Dita ar urma sa fie audiat saptamana viitoare de Comisiile reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru a oferi explicatii cu privire la toate actiunile pe care le-a facut de la preluarea conducerii arbitrului telecom, autoritate care reglementeaza piata de aproximativ 4 miliarde euro a telecomunicatiilor.

Ce merite profesionale au Bogdan Iana si Eduard Lovin, expertii concediati fara explicatii in acest an din ANCOM

Bogdan Iana si Eduard Lovin, doi fosti directori executivi concediati in acest an din cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), au fost nominalizati de Guvernul Tudose pentru ocuparea functiilor de vicepresedinti ai acestei autoritati, propunere transmisa Parlamentului si obtinuta de HotNews.ro. Cei doi specialisti au organizat licitatia 4G din 2012 care a adus statului venituri de aproape 700 milioane de euro, fiind insa concediati in acest an de catre Adrian Dita, cel care a ajuns presedinte al ANCOM la propunerea PSD-ALDE, in Guvernul Grindeanu.

Mai mult, HotNews.ro a scris in exclusivitate in luna iunie din acest an, ca Bogdan Iana si Eduard Lovin au fost imputerniciti, alaturi de alti directori, in data de 30 mai din acest an, de catre Adrian Dita, noul presedinte al arbitrului telecom (ANCOM) sa realizeze documentul de consultare publica pentru viitoarea licitatie 5G. A doua zi dupa ce au finalizat documentul, Dita i-a concediat pe cei doi executivi.

Astfel, nominalizarile facute in aceasta luna de premierul Tudose pot fi motivate de faptul ca statul are nevoie de specialisti pentru licitatia 5G din 2018 care ar putea aduce venituri de sute de milioane de euro la buget.

Ce salarii compensatorii au incasat Bogdan Iana si Eduard Lovin ca urmare a concedierii din ANCOM/Bogdan Iana este in litigiu cu ANCOM

Potrivit surselor HotNews.ro, Bogdan Iana si Eduard Lovin, cei doi experti propusi de Guvernul Tudose pentru functiile de vicepresedinti la ANCOM, au incasat automat, potrivit contractului de munca, salarii compensatorii de sute de mii de lei, ca o consecinta a concedierii. Salariile au fost incasate inainte sa fie nominalizati sa preia functiile de vicepresedinti ai autoritatii.

Salariile lunare nete celor doi au fost marite in primavara acestui an, inainte de a fi concediati, de la circa 12.000 lei la aproximativ 15.000 de lei. Ca o consecinta a concedierii, acestia au primit automat, conform prevederilor contractului de munca, salarii compensatorii in functie de vechimea activitatii acestora in ANCOM. Eduard Lovin avea o vechime de 12 ani, in timp ce Bogdan Iana avea o vechime de 20 de ani, ceea ce inseamna ca acestia au incasat 180.000 de lei si respectiv 300.000 de lei, potrivit surselor HotNews.ro.

Mai mult, anterior nominalizarii pentru preluarea functiei de vicepresedinte in ANCOM, Bogdan Iana a demarat un proces in instanta impotriva deciziei de concediere din cadrul autoritatii.