Agentia Nationala de Integritate (ANI) a analizat prin sistemul informatic Prevent, devenit functional in urma cu 3 luni, un numar de 2995 de proceduri de achizitie publica cu o valoare totala de aproximativ 1,3 miliarde de euro, a anuntat marti ANI. Sistemul a emis in aceasta perioada trei avertismente de integritate privind posibile incalcari ale legislatiei privind conflictul de interese in achizitii publice. Ca urmare a emiterii avertismentelor, conducatorii autoritatilor contractante au eliminat cauzele care au generat conflictul de interese. In alte sapte situatii, ANI a notificat Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli in procedurile de achizitie publica.

Sistemul Prevent al ANIFoto: Captura ANI
  • HotNews.ro a solicitat ANI sa ofere mai multe detalii legate de aceste cazuri si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

Mai multe detalii din comunicatul postat marti de ANI pe pagina de Facebook:

"Agentia Nationala de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, in perioada iunie - septembrie 2017, in vederea prevenirii conflictului de interese, un numar de 2995 de proceduri de achizitie publica cu o valoare totala de 6,1 miliarde lei (aprox. 1,3 miliarde euro).

Astfel, PREVENT a emis in aceasta perioada trei avertismente de integritate in ceea ce priveste posibile incalcari ale legislatiei privind conflictul de interese in achizitii publice. Ca urmare a emiterii avertismentelor, conducatorii autoritatilor contractante au eliminat cauzele care au generat conflictul de interese.

In alte sapte situatii, ANI a notificat Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli in procedurile de achizitie publica, rezultate in urma activitatii de analiza a PREVENT.

Dintre cele 2995 de proceduri analizate, 11% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, o treime dintre aceste proceduri contin un numar total de 10.555 contracte subsecvente (loturi).

In primele trei luni de functionare, in analiza PREVENT au fost luate in considerare 795 de autoritati contractante, 4838 de operatori economici si 17.906 persoane, reprezentanti ai institutiilor publice si ai ofertantilor.

Procedura cu cea mai mare valoare analizata de PREVENT a fost de 511 milioane lei (aprox. 112 milioane euro) iar procedura cu cea mai scazuta valoare a fost de 800 lei (aprox. 173 euro).

Mentionam ca sistemul PREVENT a fost lansat oficial la sfarsitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situatiilor care pot genera conflicte de interese in cadrul procedurilor initiate prin sistemul electronic de achizitii publice, astfel incat acestea sa fie inlaturate fara a fi afectate respectivele proceduri.

Concret, acest mecanism de preventie presupune analizarea datelor si a informatiilor introduse in formularul de integritate de catre persoana responsabila din cadrul autoritatii contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date - DEPABD).

Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul ca acesta poate realiza, in mod automat, prezumtivele relatii ce pot exista intre persoane din autoritatea contractanta si persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanti in cadrul procedurilor de achizitie initiate de catre o autoritate contractanta.

In cazul depistarii unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractanta trebuie sa ia toate masurile de indepartare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT.

Mai multe detalii despre sistemul PREVENT pot fi consultate la sectiunea dedicata din pagina de Internet a Agentiei Nationale de Integritate la adresa https://www.integritate.eu/prevent.aspx"

  • Sistemul Prevent a costat 6,9 milioane de euro si a fost implementat de consortiul format din Siveco, UTI, SAP si Computer Sharing

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a selectat in vara anului 2014 consortiul format din Siveco, UTI Grup, SAP si Computer Sharing pentru furnizarea unui sistem IT de prevenire a conflictelor de interese in domeniul achizitiilor publice, contractul ridicandu-se la 30,41 milioane de lei, TVA inclusa (6,9 milioane euro), potrivit Mediafax.

In cadrul consortiului, Siveco Romania a avut calitatea de ofertant, UTI Grup - ofertant asociat, SAP Romania - tert sustinator si Computer Sharing SRL - subcontractant.

La licitatie au mai depus oferte Teamnet International, Romsys si consortiul format din S&T Romania, Ness Romania (tert sustinator) si Information Business Consulting SRL (subcontractant).

Prin anuntul de paticipare, contractul a fost estimat 30,43 milioane de lei, TVA inclusa. Durata contractului a fost stabilita pentru 12 luni de la data atribuirii. Denumit Prevent, proiectul a fost finantat din fonduri europene nerambursabile. Contractul de finantare a fost semnat la finele lunii noiembrie 2013.