Sorin Grindeanu a fost avizat favorabil marti, in Comisiile de specialitate din Parlament, pentru preluarea presedintiei arbitrului telecom (ANCOM), cu 15 voturi pentru, 7 voturi impotriva si o abtinere. Coalitia PSD-ALDE a avizat numirea acestuia, in ciuda solicitarii facute de PNL pentru retragerea nominalizarii sale, tinand cont de acuzatiile care i-au fost aduse anterior chiar de colegii sai din PSD ca ar fi manevrat de forte obscure. Grindeanu a negat aceste acuzatii si a spus ca dupa excluderea din PSD este apolitic, deci potrivit pentru preluarea connducerii ANCOM, ai carei membri nu trebuie sa faca parte din vreun partid politic.

Sorin GrindeanuFoto: Hotnews

VIDEO Sorin Grindeanu, audiat in Parlament pentru presedintia ANCOM:

  • "Inainte de a intra in procedura de audiere, eu as vrea sa aflu un lucru de la dvoastra. Atunci cand ati fost demis din functia de prim ministru, la initiativa partidului care v-a propus (n.a PSD), s-a spus atunci de catre majoritatea colegilor dvoastra ca sunteti manevrat de niste forte obscure. De asemenea, dvoastra ati spus despre presedintele partidului (n.a Liviu Dragnea) ca joaca tenis cu sistemul, ca a pupat ghipsul sistemului s.a. Din punctul meu de vedere in aceasta situatie, cred ca nu puteti ocupa aceasta functie, indiferent ca ati avut dvoastra dreptate sau presedintele partidului dvoastra. Functia de presedinte ANCOM este o functie extrem de importanta, ori daca dvoastra sunteti manevrat de forte obscure e o situatie extrem de grava. Ca atare solicit Primului Ministru sa retraga nominalizarea dvoastra intrucat aceasta candidatura pune Romania intr-o situatie delicata.", a declarat Daniel Zamfir (PNL), presedintele Comisiei Economice din Senat.

Parlamentarii PSD, prin vocea lui Gheorghe Marin, vicepresedinte PSD, au tinut sa sublinieze ca in aceasta procedura s-au adunat pentru audierea pentru un vot de incredere sau nu a lui Sorin Grindeanu pentru functia de presedinte al ANCOM si nu pentru declaratii sau opinii politice.

  • "Domnule presedinte (n.a catre Daniel Zamfir), chiar daca sunt camerele de vederi aici, dvoastra stiti foarte bine ca declaratiile politice nu-si au locul aici. Inteleg ca tentatia este foarte mare. D-voastra ca presedinte de comisie trebuie sa conduceti aceasta sedinta care are ca scop audierea dlui Grindeanu", a spus si Lorand Turos (UDMR).

La propunerea deputatului USR Catalin Drula, presedinte al Comisiei IT din Camera Deputatilor, s-a trecut la audierea lui Sorin Grindeanu.

VIDEO Cum a raspuns Sorin Grindeanu acuzatiilor ca ar fi manevrat de sistem si de forte obscure. Ce planuri are la ANCOM

Fostul premier a tinut sa precizeze ca este informatician de profesie, avand studii superioare in acest sens si un Master in Baze de date, ca a fost apoi asistent universitar la Universitatea din Timisoara, dupa care a intrat in administratia locala, dupa care aproximativ de 4 ani a lucrat in privat ca director si director general adjunct la doua companii, cu domenii de activitate adiacente sectorului comunicatiilor, ca a fost membru in Comisia IT din Camera Deputatilor, Ministru al Comunicatiilor, presedinte de Consiliu Judetean si apoi Prim Ministru.

  • "Am tinut sa precizez aceste lucruri ca sa nu existe semne de intrebare. Sper ca am reusit. Daca nu, exista si alte parghii. Cred ca toate institutiile pot sa raspunda daca fac parte..sistem..in primul rand nu inteleg foarte bine..Eu cred ca 544 functioneaza in continuare (n.a legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public). Nu am nici un fel de teama din acest punct de vedere si nu am de ce sa-mi fie rusine.
  • Legat de ce inseamna ANCOM, dati-mi voie sa revin la situatia in care se afla aceasta institutie.
  • Pana in primavara acestui an a fost condusa de dl Marinescu (n.a Catalin Marinescu, fostul presedinte al ANCOM, venit anterior din PD). Dansul a fost un profesionist care a facut o echipa de oameni care si-au vazut de treaba dincolo de implicarile politice si asa si trebuie sa fie.
  • Ca o paranteza, sa stiti ca statul meu in acest moment este apolitic. Nu sunt membru de partid. Asa ca indeplinesc unul dintre criterii (n.a presedintele si vicepresedintii ANCOM nu au voie sa fie membri ai vreunui partid politic) si stiti foarte bine de ce, fiind exclus in urma cu 4 luni. Stie toata tara ca am fost exclus.
  • Am vazut foarte multe articole in aceste zile, inclusiv ca m salariu de 10.000 de euro, ceea ce stiti foarte bine ca nu este adevarat. eventual 10.000 de lei. (n.a Daniel Zamfir i-a dat dreptate)
  • Revenind la ANCOM, cred ca e necesar urgent de o revenire la normalitate in institutie. Aseara am avut o discutie cu cei doi vicepresedinti pe care dvoastra i-ati votat in urma cu o saptamana si va felicit, sunt specialisti foarte buni. cel putin doua actiuni au stricat rotitele in interiorul ANCOM-ului si anume aprobarea unei noi organigrame, care nu a fost foarte bine discutata din ce inteleg si care se potriveste mai mult cu alte institutii. Mai mult - anumite detasari intr-un numar foarte mare de la alte institutii la ANCOM si specialisti plecati de la ANCOM cred ca aceste lucruri au determinat ceea ce dvoastra ati semnalat in Comisii ca activitatea nu se desfasura in parametri normali.
  • Aceasta ar fi o chestiune urgenta. Dupa aceea, sunt lucruri mai tehnice legate de colaborari de exemplu cu Ministerul Dezvoltarii si Comunicatiilor. Undeva in 2014 a fost adoptata legea infrastructurii, normele tehnice sunt insa in continuare asteptate. Aprobarea acestor norme poate sa ajute la dezvoltarea retelelor NGN (Next Generation Networks) si extinderea la cost redus a acestor retele. Lucrurile trebuie grabite.
  • Tot legat de acest subiect, cred ca trebuie sa ne uitam la conditiile corecte si la tarife rezonabile pentru exercitarea dreptului la acces la proprietatea publica, care sa faciliteze amenajarea digitala in teritoriu.
  • Un alt punct este eficientizarea substantiala a regimului de interconectare IP.
  • De asemenea cred ca e important sa dam un sprijin activ pentru realizarea indeplinirii foii de parcurs legata de 5G pentru Romania. Sigur ca in acest moment ne aflam in situatia in care pana la sfarsitul anului speram sa fie standardizate frecventele, apoi vor fi alocate. Ideea este ca noi sa fim pregatiti sa implementam 5G-ul in Romania. Este unul dintre punctele care va fi probabil discutat inclusiv la viitoarele reuniuni ale ITU.
  • Un alt punct este revizuirea substantiala a tarifelor de terminare. Asta este o chestiune la care tin foarte mult, pentru ca din ce am inteles, modul in care a fost gestionat acest subiect in ultimele luni nu a fost cel mai fericit, in sensul ca se putea ca urmare a unei analize a pietei. Aceste lucruri puteau fi gestionate in alt mod. Si bineinteles tot legat de 5G pe un termen mediu, cand vor fi indeplinite, licitatiile pentru frecventele radio.", a declarat Sorin Grindeanu.

VIDEO Ce intrebari i-au adresat liberalii lui Sorin Grindeanu:

Plecand de la faptul ca Sorin Grindeanu a declarat ca in prezent este 'apolitic',senatul PNL, Florin Citu, i-a amintit acestuia doua declaratii pe care le-a facut imediat dupa ce a fost demis din functia de Premier.

  • "Am doua declaratii ale dvoastra. Una - ati spus ca ati contestat decizia PSD de excludere din partid si a doua: i-ati spus lui Liviu Dragnea ca oricat ar incerca, nu are cum sa scape de dvoastra, ca ramaneti PSD-ist pe viata. Am o intrebare, ati spus public ca v-a lipsit pupincurismul pentru a ramane in functie. Este o intrebare retorica pentru ca astazi sunteti aici pus tot de PSD.", a declarat Flroin Citu.

In replica, Sorin Grindeanu i-a raspuns: "PSD a castigat alegerile si a dat Guvernul si Guvernul, potrivit pricedurii, face numirea si trimite nominalizarea catre Parlament. Ca sa incep cu finalul. Nominalizarea a fost trimisa de catre prim ministrul in functie cred ca ieri.

Legat de prima parte (..) sunt mai multe declaratii in care am spus si nu doar atunci dupa motiunea de cenzura, ci si la o luna dupa ca, principala mea dorinta este sa raman in PSD. Dar eu in acest moment sunt exclus. Acea contestatie nu a fost judecata in interiorul partidului, deci forma mea politica in acest moment este una apolitica. Daca voi deveni presedintele ANCOM bineinteles ca toata acea contestatie nu-si mai are rostul."

VIDEO Sorin Grindeanu, intrebat cine i-a propus sefia ANCOM: Prima discutie am avut-o cu Liviu Dragnea

Intrebat cine l-a propus la conducerea ANCOM, Sorin Grindeanu a precizat ca din punct de vedere procedural propunerea a facut-o Guvernul Tudose, dar ca prima discutie legata de situatia de la ANCOM a avut-o cu Liviu Dragnea, la scurt timp dupa ce acesta a spus in Plenul Parlamentului ca nu se opune unei eventuale demiteri a lui Adrian Dita de la sefia acestei autoritati.