Confederatia sindicatelor germane (DGB) si-a moderat tonul dupa apelul uneia din filialele sale regionale de a boicota numarul unu mondial de telefonie mobila Nokia ca riposta la inchiderea unei mari uzine la Bochum, scrie AFP, citata de Rador.

"Chestiunea unei boicotari generale a produselor Nokia nu se pune", a aratat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al organismului de conducere federala al organizatiei, Axel Brower-Rabinowitsch, afirmand totodata ca "el condamna cu toata severitatea" decizia Nokiei.

"Boicotati Nokia", ceruse anterior filiala DGB in Renania-Palatinat.

"Cine cumpara un mobil azi trebuie sa se gandeasca la consecintele catastrofale pentru mii de salariati ale comportamentului Nokia", a afirmat Dietmar Muscheid, presedinte al Confederatiei la nivelul statului regional.

Intr-un interviu pentru cotidianul Bild, purtatorul de cuvant al conducerii germane a Nokia, Klaus Goll, a estimat ca "apelurile la boicot sunt de neinteles si chiar daunatoare", pentru ca ar fi amenintate alte locuri de munca.

Gigantul finlandez a anuntat inchiderea uzinei sale de la Bochum, care ameninta in mod direct 2300 de locuri de munca, si indirect alte mai multe sute, chiar mii.

Productia de telefoane mobile urmeaza sa fie localizata in Romania, unde costurile salariale sunt mai putin ridicate.

Ambasadorul Romaniei in Germania, Bogdan Mazuru, a subliniat intr-un interviu pentru Tagesspiel ca aceasta relocalizare "nu trebuie vazuta ca o greseala din partea" tarii sale, care "respecta" regulile concurentei stabilite de Uniunea Europeana.

O manifestatie de protest este prevazuta marti la Bochum, la chemarea comitetului de intreprindere al uzinei si al sindicatului IG Metall.