Premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Jürgen Rüttgers, nu crede ca muncitorii romani sunt "mai flexibili, mai harnici şi mai cinstiţi" decat angajatii fabricii Nokia din Bochum, iar ministrul finantelor german, Peer Steinbrueck, considera ca Nokia practica un "capitalim nomad", care risca sa ii strice reputatia, informeaza NewsIn.

Politicienii germani continua "razboiul" cu Nokia, unii cu moderatie, altii prin declaratii belicoase atat la adresa companiei, cat si la adresa muncitorilor romani. Intr-un discurs tinut din mijlocul angajatilor Nokia si al sindicalistilor germani si postat pe Youtube, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Jürgen Ruttgers, arata totala lipsa de intelegere fata de companie, care pare sa nu fi inteles ca "lucrul cel mai important intr-o intreprindere nu este castigul, ci oamenii, angajatii". Mai mult insa, Ruttgers ataca muncitorii romani si pune la indoiala calitatile lor profesionale si morale.

"Ma intreb daca ei (n.r. conducerea Nokia) cred ca oamenii din Romania, care pot desigur sa faca si ei treaba buna, sunt mai buni decat angajatii si angajatele de aici, din Bochum. Eu nu cred ca sunt mai flexibili, mai harnici si mai cinstiti decat angajatii si angajatele care au facut pana acum ca firmei Nokia sa-i mearga foarte bine", a spus politicianul german, potrivit NewsIn.

“Nu trebuie intaratati muncitorii dintr-o tara impotriva celor din alta tara”

"O asemenea formulare este inacceptabila. Nu trebuie intratati muncitorii dintr-o tara impotriva celor din altă tara. Doar stim ca exportam mai multe produse catre Romania decat importam. Asa ca trebuie sa dam dovada de moderatie", a fost reactia unui alt politician german din landul Renania de Nord-Westfalia, deputatul Axel Schäfer. Intr-un interviu pentru NewsIn, acesta s-a distanţat si de suspiciunile exprimate de liderul socialistilor din Parlamentul European, Martin Schulz, ca ar fi fost utilizate fonduri europene in aceasta delocalizare. Deputatul german a declarat că nu are "nici o informatie in acest sens si nici guvernul federal nu a facut vreo declaratie referitoare la acest lucru".

Pe de alta parte, ministrul de finante german Peer Steinbrueck considera ca Nokia practica un "capitalism nomad" şi că firma riscă astfel sa-si strice reputatia, relatează Reuters, citat de NewsIn.

Inchiderea fabricii de la Bochum "este expresia capitalismului nomad care submineaza sustinerea pentru sistemul economic si social". "Oamenii isi pierd increderea, iar acest lucru este extrem de periculos si are importanta politica", a spus Steinbrueck, adaugand ca este putin probabil ca firma finlandeza sa isi schimbe decizia de a-si muta activitatea din landul german.

Atasatul de presa al ambasadei Romaniei la Berlin, Claudiu Florian, a declarat pentru Hotnews.ro ca tema inchiderii fabricii Nokia a fost intens si pasional discutata de media germana, dar Romania a fost pomenita tangential, cel putin in primele zile. Totusi, "in cadrul maniei, discutiile au capatat si accente nedrepte", a caracterizat acesta declaratiile lui Ruttgers. "Acum au inceput sa apara si informatii de analiza, discutiile s-au mai temperat. Media a inceput sa faca articole si reportaje despre situatia economica din Romania, despre locul viitoarei fabrici de acolo, despre ce se intampla in Romania", a descris Florian tendintele presei germane.

"Romania nu e o tinta, tinta e mai degraba Nokia", a conchis atasatul de presa al Ambasadei Romaniei din Germania.

UPDATE: Ambasadorul Romaniei Bogdan Mazuru a transmis germanilor mesajul ca Romania nu are nicio vina in relocarea fabricii Nokia de la Bochum, dar ca este o nota buna pentru climatul de afaceri romanesc si pentru forta de munca de aici.

"Nu este o vina a Romaniei faptul ca la Bochum sunt in pericol sa se desfiinteze locuri de munca. Noi nu am facut decat sa respectam legislatia europeana", a fost mesajul transmis. Potrivit unei declaratii a reprezentantilor diplomatici romani pentru Hotnews.ro., acestia le-au spus germanilor ca "ar fi nedrept sa se arunce o imagine negativa asupra Romaniei", intrucat este o decizie a companiei Nokia si "un eveniment cat se poate de firesc".

"Este in acelasi timp o nota buna pentru Romania. O firma cu renumele, reputatia si profesionalismul Nokia a ales ca locatie Romania, dovada a faptului ca aici exista un climat de afaceri foarte bun si o mana de lucru foarte apreciata. Este o dovada a stabilitatii mediului economic din Romania", le-au mai spus diplomatii romani germanilor.