Portalul eRomania, pe care statul a cheltuit 12 milioane de euro cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL), aflat acum in inchisoare in 'dosarul Microsoft', este inaccesibil de doua zile. Contactati de HotNews.ro, oficialii Ministerului Comunicatiilor, condus acum de Lucian Sova (PSD), au precizat miercuri ca 'portalul nu poate fi accesat momentan din cauza unor disfunctionalitati de ordin tehnic care sunt in curs de remediere' si ca Ministerul 'are in intentie operationalizarea portalului pentru promovarea activitatilor care vor avea loc cu ocazia Centenarului Marii Uniri, operatiuni care vor genera, in urmatoarea perioada, disfunctionalitati in accesarea portalului.'

Portalul eRomania este cazut de 2 zileFoto: Captura eRomania

Ministerul Comunicatiilor a raspuns miercuri intrebarilor HotNews.ro legate de imposibilitatea accesarii portalului eRomania, lucru pe care l-am descoperit in urma cu o zi cand am scris ca Primaria Capitalei vrea sa cheltuie aproximativ 270.000 de euro pentru implementarea unui portal IT la nivelul administratiei locale Bucuresti, care va permite atat interoperabilitatea cu sisteme proprii ale administratiilor publice locale cat si cu sisteme externe, precum sistemul de plata online a taxelor si impozitelor (Ghiseul.ro) sau cu e-Romania, controversatul portal pe care statul a cheltuit 12 milioane de euro.

De ce nu poate fi accesat acest controversat portal pe care s-au cheltuit atatea milioane de euro si ce costuri mai are in continuare statul cu mentinerea in functiune a acestuia?

Iata raspunsul integral transmis miercuri de Ministerul Comunicatiilor:

  • "1. Portalul nu poate fi accesat momentan din cauza unor disfunctionalitati de ordin tehnic care sunt in curs de remediere. In ultimii ani nu au fost alocate de la bugetul de stat sume pentru mentenanta acestui portal, aceasta realizandu-se cu resurse umane proprii MCSI. Precizam totodata ca MCSI are in intentie operationalizarea portalului in vederea promovarii activitatilor care vor avea loc cu ocazia Centenarului Marii Uniri, operatiuni care vor genera, in urmatoarea perioada, disfunctionalitati in accesarea portalului.
  • 2. Costul energiei electrice pentru functionarea portalului eRomania, amplasat la Societatea Nationala de Radiocomunicatii, este de 11900lei/luna."

Proiectul eRomania este mentionat si in dosarul de coruptie al Elenei Udrea

Lansarea eRomania

Lansarea eRomania

Foto: AGERPRES

Controversatul portal eRomania a fost dezvoltat de firma Omnilogic, condusa de Gabriel Marin, in baza unui contract incheiat in anul 2010, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL), condamnat in prezent la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul Microsoft.

Dupa ani de intarzieri, portalul eRomania, care ar fi trebuit sa ofere informatii actualizate despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati) sau stadiul unor proiecte legislative, a devenit accesibil online in primavara anului 2014 si a inghetat la acel stadiu, fiind plin de informatii neactualizate.

Procurorii DNA au adus in luna februarie 2015 noi capete de acuzare la adresa lui Dorin Cocos si a Elenei Udrea sustinand ca acestia au facut presiuni pentru a cere 3 milioane de euro ca sa deblocheze platile in contractul e-Romania.

Pentru detalii privind acuzatiile aduse de procurori Elenei Udrea si lui Dorin Cocos dar si pentru istoricul proiectului eRomania in mandatele a 5 ministri ai comunicatiilor: Gabriel Sandu, Valerian Vreme, Razvan Mustatea, Dan Nica si Razvan Cotovelea, citeste si:

Fostul Ministru al Comunicatiilor, Marius Bostan, a incercat revitalizarea portalului eRomania

HotNews.ro a scris de asemenea in primavara anului trecut ca in pofida faptului ca este prea putin folosit si fara informatii actualizate, statul continua sa aiba costuri cu portalul eRomania. Marius Bostan, fostul Ministru al Comunicatiilor, in Guvernul Ciolos, a declarat atunci ca vrea sa revitalizeze acest portal si sa foloseasca resursele pe care s-au cheltuit milioane de euro.