Grupul ZTE a devenit partenerul si furnizorul oficial al Zapp pentru extinderea actualei retele a companiei si lansarea unei noi retele de 2100 Mhz, care va permite furnizarea de servicii 3G, in 19 orase din Romania, cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an, au anuntat, marti, oficialii operatorului de telefonie mobila. Valorea contractului nu a fost precizata.

ZTE va furniza echipamente si servicii de comunicatii pentru ambii operatorii Zapp atat din Romania cat si din Portugalia.

"ZTE a fost preferat altor vendori, deoarece solutiile dezvoltate de ei ofera cele mai mari beneficii din punct de vedere al pretului, calitatii si functionalitatii. Implicit acest lucru va conduce la o mai mare eficienta operationala si tehnologica, avand un efect direct asupra reducerii costurilor si permitand astfel oferirea unor servicii 3G foarte avantajoase pentru utilizatorii Zapp", se arata in comunicatul Zapp.

Potrivit oficialilor companiei, Zapp se afla intr-un stadiu avansat al pregatirilor pentru lansarea retelei de 2100 MHz si semnarea acestui contract va duce la dezvoltarea imediata a retelei, urmand ca primele servicii de acest tip sa fie disponibile, in 19 orase din Romania, cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii iunie 2008. Telemobil are o licenta de telecomunicatii din generatia a treia (3G), castigata in urma unei licitatii care a avut loc in luna octombrie 2006.

ZTE, cu sediul in Shenzhen China, este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente si solutii de comunicatii din lume, activand in aproape toate sectoarele industriei de telecomunicatii, de la telefonie fixa si mobila, pana la terminale si servicii de suport tehnic si mentenanta. Telemobil, o subsidiara a Zapp International (Holdings) Limited, furnizeaza in Romania servicii mobile de date si voce sub numele de Zapp, fiind detinuta de grupul international Saudi Oger. Saudi Oger Ltd. este de asemenea actionarul principal al Oger Telecom, lider pe pietele in curs de dezvoltare.

La inceputul acestei luni, grupul Saudi Oger din Arabia Saudita a preluat in totalitate compania Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, dupa ce a cumparat de la Qualcomm Incorporated 50% din actiunile Inquam Limited. Grupul saudit detinea deja 50% din Inquam, a carei subsidiara este Telemobil. Partile nu au facut publici alti termeni ai tranzactiei.