Piata de telefonie mobila la nivel mondial isi va incetini cresterea in acest an, avansul urmand sa fie sub 10%, potrivit estimarilor companiei de cercetare IDC, citate de Reuters. Anul trecut vanzarile de telefoane mobile au avut o crestere de 12,4% comparativ cu anul 2006, iar in ultimul trimestru rezultatul a fost in crestere cu 11,6%.

"In ultimii trei ani, cresterea in acest sector inregistrata in perioada sarbatorilor de iarna a fluctuat de la 18% la 30%, iar in ultimul trimestru al anului trecut am vazut o scadere de pana la 11,6%. Asteptarile ca piata isi va mentine nivelul de crestere din ultimii trei ani au fost nerealiste. Estimam o crestere de o singura cifra in 2008 si probabil si pentru urmatorii ani", a declarat Ryan Reith, analist IDC.

In 2007, 1,14 miliarde de telefoane mobile au fost vandute la nivel mondial, cu 12,4% mai mult decat vanzarile inregistrate cu un an in urma. Anul trecut, Samsung a depasit la vanzari Motorola, devenind al doilea mare producator mondial dupa Nokia. Samsung a avut o crestere de patru ori mai mare decat a pietei. Volumul vanzarilor de telefoane mobile Nokia in 2007, anuntat joi de producatorul finlandez, a depasit volumul cumulat al urmatorilor trei competitori, Samsung, Motorola si Sony Ericsson.

Potrivit IDC, in trimestrul patru al anului trecut, Nokia a ajuns la o cota de piata de 40%, Samsung la 13,9%, Motorola la 12,1%, Sony Ericsson la 9,2% si LG Electronics la 7,1%.