Compania germana de constructii Goldbeck, care se ocupa de ridicarea fabricii Nokia la Jucu in nord-vestul Romaniei, a fost fortata sa inlocuiasca majoritatea muncitorilor romani, ca urmare a pregatirii profesionale slabe a acestora, cu muncitori din Ungaria, Slovacia si Polonia, scrie cotidianul finlandez Helsingin Sanomat. Firma de constructii Goldbeck are sediul central in Bielefeld, langa regiunea Ruhr, unde se afla fabrica Nokia a carei productie va fi relocata in Romania.

In prezent, foarte putini muncitori romani mai lucreaza pe santier, scrie Helsingin Sanomat. Vineri, lucrarile au fost intrerupte, dupa ce un numar de muncitori unguri au parasit lucrarile din cauza lipsei apei, necesara la producerea betonului. Cu toate acestea, noteaza ziarul finlandez, proiectul avanseaza vizibil.

Productia la fabrica Jucu de langa Cluj-Napoca urmeaza sa inceapa undeva la mijlocul lunii februarie, iar in iunie-iulie fabrica ar trebui sa poata functiona la capacitate maxima. Cand se va intampla aceasta, personalul fabricii va numara circa 4000 de angajati.

Relocarea productiei Nokia din Germania in Romania a aprins spiritele in special in randul politicienilor germani. Cu putin timp in urma, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Jürgen Rüttgers, intr-un discurs tinut din mijlocul angajatilor Nokia si al sindicalistilor germani, isi exprima indoiala privind calitatile profesionale ale viitorilor angajati romani de la fabrica Nokia de la Jucu.

"Ma intreb daca ei (n.r. conducerea Nokia) cred ca oamenii din Romania, care pot desigur sa faca si ei treaba buna, sunt mai buni decat angajatii si angajatele de aici, din Bochum. Eu nu cred ca sunt mai flexibili, mai harnici si mai cinstiti decat angajatii si angajatele care au facut pana acum ca firmei Nokia sa-i mearga foarte bine", declara atunci politicianul german.