Nivelul radiațiilor emise de antenele de pe Casa Presei este principalul motiv pentru care angajații Consiliului Concurenței primesc spor pentru condiții de muncă vătămătoare, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență. Și angajații agenției de presă Agerpres, care lucrează în aceeași clădire, primesc acest așa numit 'spor de antenă'. Sporul de condiții vătămătoare, care include și expunerea la radiații electromagnetice, îl au prin lege angajații din sectorul bugetar. Culmea este că autoritatea națională care monitorizează nivelurile radiațiilor telecom asigură că acestea sunt de sute și mii de ori mai mici decât limitele legale.

Casa PreseiFoto: AGERPRES
  • "Nivelul radiațiilor emise de antenele de pe Casa Presei este principalul motiv pentru care angajații Consiliului Concurenței primesc spor pentru condiții de muncă vătămătoare. Acest spor îl primesc toți cei aproximativ 250 de angajați din sediul central (cu excepția celor din alte județe și a demnitarilor)", a precizat vineri pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Acest spor de condiții vătămătoare, pe care unii bugetari îl numesc 'spor de antenă', îl au spre exemplu și angajații Agenției naționale de presă - Agerpres, care lucrează în aceleași corpuri de clădiri de la Casa Presei. Dar nu sunt singurii. Sporul este reglementat de Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care se aplică personalului din autorități și instituții publice, respectiv Parlamentul, Administrația Prezidențială, autoritatea judecătorească, Guvernul, Ministerele etc.

  • Potrivit reglementărilor în vigoare, condițiile de muncă vătămătoare reprezintă acele "condiții de muncă unde sunt înregistrate depășiri ale noxelor fizice, chimice, fizico-chimice sau biologice, care determină suprasolicitarea unor funcții sau sisteme ale organismului".

Sporul pentru condiții vătămătoare, include expunerea la radiațiile electromagnetice, fără a se rezuma doar la acesta, după cum reiese din imaginea de mai jos care reglementează situația salariaților din instituțiile publice de cultură.

Click pentru a deschide

Dispozițiile legii 153/2017 nu se aplică personalului din Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Ce sporuri maxime pentru condiții vătămătoare sunt la Consiliul Concurenței și Camera Deputaților: Între 2.200 lei și 3.020 de lei brut

Potrivit acestei legi (Art. 33), toate autoritățile ar trebui să publice pe paginile proprii de internet și situația valorii brute a sporurilor. La Consiliul Concurenței și Camera Deputaților sunt publicate spre exemplu, astfel de situații, la nivelul lunii septembrie 2019.

Click pentru a deschide

Astfel, la Consiliul Concurenței (vezi tot documentul), sporurile de condiții vătămătoare la nivelul lunii septembrie 2019 erau cuprinse între 316 lei brut (în cazul unui șofer al cărui salariu brut era de 2.897 de lei) și 2.262 de lei brut (în cazul unui director general al cărui salariu brut primit era de 15.076 de lei).

La Camera Deputaților (vezi tot documentul), un muncitor necalificat angajat la Parlament putea primi un spor de condiți vătămătoare de 350 lei brut (în condițiile în care salariul brut al acestuia era de 2.553 de lei), în timp ce un secretar general primea un spor de condiții de muncă vătămătoare de maxim 3.029 de lei brut (în condițiile în care salariul brut al acestuia era de 20.194 de lei)

Click pentru a deschide

ANCOM: Nu există instituție publică în care să fi identificat niveluri ale câmpului electromagnetic care să depășească nivelurile legale

Pe de altă parte, când vine vorba de cât de periculoase ar fi radiațiile antenelor telecom pentru populație, ANCOM, autoritatea națională care monitorizează nivelurile câmpurilor electromagnetice susține că nu există niciun pericol.

  • "Încă din anul 2012 ANCOM pune la dispoziția populației informatii cu privire la nivelul de expunere la campuri electromagnetice, aceste informatii fiind disponibile pe siteul ANCOM la adresa https://www.ancom.ro/masuratori-mobile_5075. Punctele de măsură au fost alese în vecinătatea instituțiilor de învățământ, a spitalelor, a instituțiilor publice, a zonelor aglomerate (ex. gară, piață etc.), sau a zonelor publice în vecinătatea cărora există aglomerații din punct de vedere al surselor de câmp electromagnetic.
  • De asemenea, ANCOM a realizat măsurători la cerere pentru mai multe instituții publice, rezultatele măsuratorilor punând în evidență niveluri ale câmpurilor electromagnetice de sute de ori sau mii de ori mai mici decat nivelurile de referință stabilite în Ordinul Ministrului Sănătății Publice nr. 1193/2006.
  • Prin urmare nu există instituție publică în care ANCOM să fi identificat niveluri ale câmpului electromagnetic care să depășească nivelurile de referință stabilite.", a declarat pentru HotNews.ro Cristin Popa, directorul executiv de monitorizare și control din ANCOM.

Cine intră pe site-ul autorității poate vedea astfel de măsurători făcute cu echipamente mobile pe parcursul ultimilor ani.

Click pentru a deschide

Una dintre acestea, realizate în luna iulie 2019 în zona Casei Presei arată un nivel al radiațiilor de 3.903 ori mai mic decât nivelul de referință.

Modificarea propusă de Guvernul Orban în privința "sporului pentru condiții vătămătoare" va reduce veniturile multor bugetari

Amintim că Guvernul PNL condus de Ludovic Orban își va angaja răspunderea luni, 23 decembrie, asupra unui proiect de lege prin care sunt eliminate anumite prevederi ale controversatei OUG 114/2018. Guvernul propune inclusiv modificarea modului de calcul al sporului pentru condiții vătămătoare.

Dacă până acum acest spor se acorda în procent de 15% din salariul brut primit de bugetari la ministerele ori instituțiile publice unde lucrau, Guvernul propune acum ca acest spor de condiţii vătămătoare să fie în cuantum de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată.

În condițiile în care salariul de bază minim brut pe ţară va fi anul viitor de 2.230 de lei, practic, toți bugetarii vor avea același spor de 557 de lei brut.

Până acum, toți bugetarii primeau 15% din nivelul salariului pe care îl aveau. Cu cât aveau un salariu mai mare, cu atât creștea și suma pe care o primeau. Pe noile modificări, toți ar urma să primească 557 de lei și acest nivel va reprezenta o creștere doar în cazul celor care aveau salarii brute sub 3.700 de lei. Pentru restul bugetarilor măsura va duce la scăderea veniturilor.

Președintele Bogdan Chirițoiu a declarat recent pentru HotNews.ro că modificarea propusă de Guvernul Orban va reduce veniturile angajaților din Consiliul Concurenței.

Vineri, salariații din administrația publică s-au declarat nemulțumiți de asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind "sporul pentru condiții vătămătoare" și pe Legea bugetului și au amenințat cu proteste.