Executivul a aprobat miercuri o hotarare care prevede reluarea procedurii de selectare a consultantului pentru finalizarea privatizarii Romtelecom. Procedura va dura opt luni si urmareste listarea pe bursa a minim 10% din pachetul de actiuni detinut de stat in cadrul companiei. Intr-un interviu acordat recent HotNews.ro, ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely, preciza ca se ia in considerare listarea la mai multe burse si anume Londra, Viena si Frankfurt. Printre consultantii interesati, Borbely a mentionat Merril Lynch, Deutsche Bank, ING-UBS, BNP Paribas, Erste Bank.

"In ceea ce ne priveste, am luat in calcul si ne gandim foarte serios la listarea pe bursa in toamna acestui an. Asta inseamna ca in momentul de fata discutam impreuna cu compania si cu avocatii toate amanuntele legate de acest subiect. In maxim doua saptamani vom finaliza un plan de actiune pe care vrem sa-l respectam foarte strict. Pentru a pregati listarea unei companii ai nevoie de circa 6-7 luni. Selectarea consultantului dureaza in jur de doua luni jumatate, plus 4-5 luni pregatirea companiei de catre consultant. Estimam ca in 6-7 luni va fi un termen rezonabil pentru listarea Romtelecom", declara la inceputul lunii februarie, Karoly Borbely pentru HotNews.ro.

Ministrul mentiona si consultantii interesati pana la acea vreme de privatizarea Romtelecom.

"Luam in considerare listarea unui pachet de actiuni de minim 10%, dar la propunerea firmei de consultanta acest procent poate fi si mai mare, avand in vedere ca procentul de actiuni va influenta pretul final al tranzactiei. Este greu sa iesi cu mai putin de 10%. De asemenea, luam in considerare listarea la mai multe burse si anume Londra, Viena si Frankfurt. Consultanti interesati de listarea Romtelecom sunt Merril Lynch, Deutsche Bank, ING-UBS, BNP Paribas, Erste Bank. Cu toti acestia am avut discutii principiale", a spus ministrul.

Statul roman detine, prin Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, un pachet de 45,99% din actiunile companiei Romtelecom, pachetul majoritar, de 54,01% fiind detinut de grupul grec de telecomunicatii, OTE. Finalizarea procesului de privatizare a companiei va consta in Oferta Publica Initiala si admiterea Romtelecom la tranzactionare pe o piata bursiera internationala si/sau pe piata bursiera interna.