Motorola va lansa si administra reteaua de comunicatii mobile 2G/ 3G a companiei Zain in Arabia Saudita, contract in valoare de 335 milioane dolari, conform informatiilor companiei. Potrivit termenilor contractuali, Motorola va furniza solutiile sale de retea GSM/ HSDPA, precum si servicii de proiectare, integrare, lansare, operare si intretinere a retelei. Se preconizeaza ca reteaua va deveni operationala in primul trimestru al acestui an.

Compania de telecomunicatii Mobile Arabia Saudita (Zain in Arabia Saudita) reprezinta o societate mixta pe actiuni, creata pentru a oferi telecomunicatii mobile in Regatul Arabiei Saudite, respectand termenii celei de-a treia licente de operare mobila acordata in iulie 2007. Aceasta societate a fost formata de companii recunoscute atat local, cat si pe plan international, precum grupul Zain.

In momentul in care oferta publica initiala (IPO) in valoare de sapte miliarde SR (rial saudit) va fi incheiata, compania intentioneaza sa isi lanseze operatiunile sub numele de Zain in Regat in prima jumatate a anului 2008. Operatorul va oferi servicii diverse, de la clasicele servicii de voce, mesagerie si date cu valoare adaugata si pana la aplicatii multimedia, precum apeluri video sau servicii de continut, inclusiv tonuri de apel, stiri sportive si din alte domenii sau jocuri.

Motorola ocupa locul trei in topul producatorilor de telefonie mobila la nivel mondial, dupa ce compania a fost depasita in 2007 de Samsung. La inceputul acestei luni, Motorola a anuntat ca analizeaza posibilitatea separarii diviziei de telefonie mobila de restul afacerii, ca urmare a pierderilor inregistrate in ultima vreme pe acest segment.

Potrivit Reuters, veniturile Motorola generate de divizia de telefonie mobila au scazut anul trecut cu 33% pana la 19 miliarde dolari, dar inca reprezinta aproximativ 52% din totalul veniturilor producatorului american. Divizia a inregistrat o pierdere neta de 1,2 miliarde dolari anul trecut, fata de un profit de 2,7 miliarde in 2006. Zvonurile din piata indica drept investitori interesati companiile ZTE, Samsung si LG.