Cel putin 10% din cei peste 20 milioane de utilizatori de telefonie mobila din Romania isi doresc acces la serviciul de televiziune mobila, a declarat miercuri Dan Georgescu, presedintele Autoritatii de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI). Acesta a mentionat ca trecerea la televiziunea digitala va crea si conditiile tehnice pentru introducerea televiziunii mobile. Reprezentantii ANRCTI spun ca este vorba de tehnologia DVB-H, care permite receptia in timp real, la un nivel de calitate superior, a emisei posturilor TV, oferind posesorului de telefon mobil o experienta similara cu cea din fata televizorului, dar accesibila de oriunde, chiar si dintr-un vehicul in miscare.

„Impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, pregatim trecerea la televiziunea digitala, ocazie cu care vom crea si conditiile tehnice pentru introducerea televiziunii mobile, care, in opinia noastra, va constitui urmatoarea revolutie din domeniu, dupa revolutia GSM. Din estimarile noastre, cel putin 10% din cei peste 20 de milioane de utilizatori de telefonie mobila din Romania vor dori sa aiba acces la acest serviciu”, a declarat miercuri presedintele ANRCTI, in cadrul seminarului organizat cu ocazia Zilei Romaniei la CeBIT 2008 Hanovra.

Desi emisiunile anumitor televiziuni pot fi urmarite in prezent pe terminalele 3G, reprezentantii autoritatii de reglementare spun insa ca este vorba de o noua tehnologie.

"In prezent, in Romania, emisiunile anumitor televiziuni pot fi urmarite pe terminalele 3G. Dan Georgescu se refera insa la tehnologia DVB-H, care permite receptia in timp real, la un nivel de calitate net superior, a emisiei posturilor TV, oferind posesorului de telefon mobil o experienta similara cu cea din fata televizorului, dar accesibila de oriunde, chiar si dintr-un vehicul in miscare. Trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala permite eliberarea spectrului si dezvoltarea de noi tehnologii si solutii inovative care sa permita si televiziunea mobila", au precizat pentru HotNews.ro, oficialii autoritatii.

Potrivit informatiilor ANRCTI, dupa trecerea la televiziunea digitala, statiile de televiziune din Romania vor putea pune la dispozitia posesorilor de telefon mobil serviciul de acces la programele lor, prin semnarea unor contracte cu furnizorii de telefonie mobila, ca si in prezent, dar transmisia semnalului TV se va face direct, pe alte frecvente decit cele destinate telefoniei, la o calitate mult mai buna. Receptia va fi posibila numai pe acele terminale care permit receptionarea semnalului TV digital.

Orange si Vodafone ofera televiziune pe mobil

In momentul de fata, in Romania, atat Orange cat si Vodafone ofera televiziune pe telefonul mobil.

"Clienti Orange pot viziona direct de pe telefonul mobil programe TV in direct si videoclipuri cu stiri, sport, muzica, filme, oricand si oriunde doresc. Exista doua modalitati de a viziona videoclipurile: in streaming sau prin descarcarea acestora in telefon (download). Streaming-ul este tehnologia cu ajutorul careia fisierele video sau audio se deschid si ruleaza în timp real, in timp ce se incarcã. Poti accesa prin streaming un post TV/radio sau imagini filmate de o camera fixa sau alte fisiere cu durata prestabilita stocate într-o baza de date, la cerere. Fisierele nu sunt descarcate in telefon. Download-ul presupune descarea completa a unui fiser pe telefon si apoi vizualizarea acestuia", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Orange.

Romania a promis CE ca va trece la televiziunea digitala pana la sfarsitul lui 2012

Ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely, a precizat recent intr-un interviu acordat HotNews.ro ca trecerea la emisia TV de tip digital a fost asumata pentru sfarsitul anului 2012 si ca in acest an vor fi luate primele masuri in aceasta directie.

"Romania si-a asumat finalizarea tranzitiei de la emisia TV de tip analog la cea in format digital pana la sfarsitul lui 2012 (in conditiile in care CE a recomandat 2012 ca data limita). In prezent avem alocat bugetul necasar procedurii de licitatie pentru selectarea unui consultant care va asista MCTI in realizarea documentului de strategie. In acest sens a fost elaborat draft-ul caietului de sarcini, document in care vor fi inserate o serie de propuneri din partea ANRCTI, urmand licitatia sa fie demarata in perioada urmatoare. Estimam ca primele masuri pentru tranzitia de la emisia tv de tip analog la cea de tip digital sa fie implementate in cursul acestui an. Sa stiti ca nici media la nivelul UE in privinta televiziunii digitale nu este prea grozava. Deci suntem in grafic, nu suntem in intarziere", a declarat Karoly Borbely.