Comisarul european pentru tehnologia informatiei, Viviane Reding, si-a exprimat joi increderea, la finalul discutiilor cu autoritatilor romane, ca nu va fi nevoita ca in vara sa aduca Romania in fata Curtii Europene de Justitie din cauza problemelor de functionare ale numarului unic de urgenta 112. Oficialul european a primit asigurari din partea ministrului Comunicatiilor din Romania, ca localizarea celor care suna de pe telefonul mobil sa anunte o urgenta va fi posibila pana in vara acestui an. Reding a atras atentia si asupra necesitatii asigurarii independentei autoritatii de reglementare, avertizand ca si-a adus propria tara in justitie pentru aceeasi problema.

"Am toata increderea ca in aceasta vara nu voi fi nevoita sa duc in fata Curtii Europene de Justitie problemele pe care le are Romania cu 112", a declarat joi comisarul european.

Oficialul european a catalogat drept "dramatic" faptul ca in Romania nu este functionala localizarea celor care suna de pe telefonul mobil sa anunte o urgenta, in conditiile in care aproape fiecare roman are un telefon mobil, iar rata de penetrare a telefoniei fixe este de doar 20%.

Viviane Reding a explicat ca a discutat cu ministrul Comunicatiilor Karoly Borbely si a inteles ca saptamana viitoare va fi aprobata Ordonanta de Urgenta privind 112, dar ca simpla adoptare a unei legi nu este de ajuns.

"Nu este de ajuns sa ai o lege. Aceasta trebuie sa fie si aplicata. Salut aceste masuri pozitive luate in urma colaborarii dintre autoritatile romane si operatorii de telecomunicatii si vom monitoriza cu atentie implementarea acestei legi, in interesul cetatenilor Romaniei si ai Uniunii Europene", a mai spus Reding.

Reding: Mi-am adus propria tara in fata Curtii Europene de Justitie in problema independentei autoritatii de reglementare, deci nu glumesc

O alta problema discutata joi cu autoritatile romane a fost independenta ANRCTI. Reding spune ca "la nivelul Uniunii Europene se constata ca tarile care au cele mai bune rezultate in domeniul telecom pentru consumatori sunt acelea care au autoritati de reglementare independente si competitie puternica".

"Pentru mine independenta inseamna ca in activitatea de zi cu zi, autoritatea de reglementare sa nu fie deranjata nici de amestecul Guvernului si nici de cel al partidelor politice. Raspunderea acestei autoritati in fata Parlamentului este normala in orice democratie, dar nu ar trebui sa fie influentata de partidele politice, iar pentru angajatii acestei autoritati trebuie sa existe termeni clari, demisia acestora urmand sa se faca numai pe baza unor motive foarte serioase si obiective.

Mi-am adus propria tara Luxemburg in fata Curtii Europene de Justitie pentru ca nu am fost multumita de nivelul independentei autoritatii nationale de reglementare, deci nu glumesc deloc in aceasta privinta", a mai spus comisarul european.

Ministrul Karoly Borbely a dat asigurari joi ca "ministerul a facut toate demersurile necesare asigurarii independentei autoritatii de reglementare si ca asteapta decizia Parlamentului Romaniei in aceasta privinta. MCTI doreste ca textul final al legii sa fie in deplina conformitate cu prevederile acquisului comunitar in domeniu”.