Comisia Europeana a trimis joi Romaniei si Bulgariei ultimul avertisment inainte de a aduce cele doua tari in fata Curtii Europene de Justitie din cauza functionarii necorespunzatoare a sistemului unic de urgenta 112. Desi Romania a depasit termenul, fixat pentru februarie 2008, recomandat de Comisia Europeana pentru stabilirea unor masuri clare privind functionarea corespunzatoare a serviciului 112, ministrul roman al Comunicatiilor, Karoly Borbely, declara in luna martie, la finalul intalnirii cu Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informatiei, ca nu s-a pus problema unei sanctionari in aceasta privinta.

CE a trimis joi Romaniei a doua scrisoare de avertizare in procedura de infringement deschisa anul trecut de Bruxelles, ca urmare a deficientelor in functionarea sistemului unic de urgenta 112. Romania intra astfel in a doua si ultima faza a acestei proceduri inainte ca acest caz sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie.

La sfarsitul anului trecut, Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a dreptului comunitar asupra Romaniei, pe motiv ca sistemul 112 nu permite localizarea celor care suna de pe telefonul mobil sa anunte o urgenta.

Dupa discutii aprinse intre operatorii de telefonie, STS (operatorul serviciului 112), autoritatea de reglementare si minister, in luna ianuarie ministrul comunicatiilor, Karoly Borbely, a prezentat un plan de actiune, astfel incat sa poata fi localizati toti apelantii, inclusiv cei care folosesc telefoane mobile.

Era necesara de asemenea si adoptarea unei Ordonante de Urgenta care sa prevada finantarea unei solutii tehnice care sa permita transferul informatiilor referitoare la localizarea apelantului intre operatorii de telefonie mobila si STS. Autoritatile au anuntat ca Ordonanta va fi adoptata in februarie, insa in luna martie, cand comisarul european Viviane Reding a vizitat Romania aceasta nu fusese adoptata. Intre timp aceasta a fost adoptata.

Rezolvarea problemelor cu 112 asteptata in vara

Dupa intalnirea cu Reding, ministrul comunicatiilor s-a aratat optimist spunand ca s-a convenit ca pana in vara acestui an, serviciul de localizare a apelurilor de urgenta sa fie disponibil in Romania. Intrebat de intarzieri, Borbely a recunoscut ca termenul pentru a pune in aplicare recomandarea Comisiei a fost luna februarie si ca s-a depasit acest termen, dar in acelasi timp a mentionat ca nu s-a vorbit despre nici un alt termen sau sanctionare.

"Cu toate ca termenul pentru a pune in aplicare recomandarea Comisiei a fost luna februarie si am depasit un pic acest termen, eu spun ca saptamana viitoare, dupa aprobarea Ordonantei vom intra in linie dreapta. Bineinteles ca va urma o perioada de punere in aplicare a prevederilor ordonantei, dar explicandu-i situatia exact, Viviane Reding a inteles si a spus ca ne sprijina pentru a incheia cat mai repede acest proces si a avea un serviciu 112 functional pentru toti cetatenii europeni care sunt in Romania si apeleaza la acest serviciu. Nu s-a impus niciun nou termen si nici nu s-a vorbit despre sanctionarea Romaniei. In privinta localizarii apelantului s-a discutat despre vara acestui an, ceea ce este un termen realizabil", declara atunci Karoly Barboly.

La randul sau, Viviane Reding a atentionat ca simpla adoptare a unei legi nu este de ajuns si si-a exprimat increderea ca in vara nu va fi nevoita sa se ajunga in fata Curtii Europene de Justitie.

"Nu este de ajuns sa ai o lege. Aceasta trebuie sa fie si aplicata. Salut aceste masuri pozitive luate in urma colaborarii dintre autoritatile romane si operatorii de telecomunicatii si vom monitoriza cu atentie implementarea acestei legi, in interesul cetatenilor Romaniei si ai Uniunii Europene.(...) Am toata increderea ca in aceasta vara nu voi fi nevoita sa duc in fata Curtii Europene de Justitie problemele pe care le are Romania cu 112", declara atunci comisarul european.