Google se asteapta ca, pana in 2011, cautarile pe Internet de pe telefoanele mobile pe piata chineza sa le depaseasca in volum pe cele efectuate prin intermediul computerelor, gratie unui parteneriat incheiat cu China Mobile, cel mai mare operator wireless din aceasta tara, titreaza Bloomberg. La sfarsitul lui februarie 2008, in China erau 565,2 milioane utlizatori de telefonie mobila, mai mult decat populatia combinata a Statelor Unite ale Americii si Japoniei, iar numarul utilizatorilor de Internet a ajuns la 210 milioane la sfarsitul lui 2007.

"In anumite trimestre, traficul nostru pe segmentul telefoniei mobile se va dubla, in timp ce pe partea de PC aceasta s-ar putea intampla in decurs de un an de zile", a declarat Lee Kai-Fu, presedintele Google China, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Potrivit acestuia, in trei ani de zile, volumul cautarilor pe internet de pe telefonul mobil ar putea sa-l depaseasca pe cel al cautarilor efectuate prin intermediul computerelor personale, pe piata chineza.

In urma parteneriatului incheiat cu China Mobile, Google a obtinut exclusivitate la cautarile pe internet de pe telefonul mobil efectuate de utilizatorii acestui operator, detronand la acest capitol Baidu.com. Pe piata chineza, castigurile Google din publicitatea online reprezinta mai putin de 50% din cele obtinute de rivalul Baidu.com.

Anul trecut, Baidu a obtinut venituri mai mult decat duble de 1,74 miliarde yuani (249 milioane dolari), pe fondul unei cereri mai mari venite din partea advertiserilor. Potrivit estimarilor Credit Suisse Group, Google a inregistrat anul trecut pe piata chineza vanzari de 501 milioane yuani.