Autoritatile antitrust din Germania au initiat o investigatie asupra principalilor doi operatori de telefonie mobila din tara, respectiv T-Mobile, divizia de telefonie mobila a Deutsche Telekom, si Vodafone, ca urmare a acuzatiilor de abuz de pozitie de dominanta colectiva formulate de grupul de comunicatii KPN, informeaza Reuters. In Romania, arbitrul telecom avertiza la sfarsitul lui 2007 asupra unui posibil oligopol din partea Orange si Vodafone, iar Dan Georgescu, presedintele autoritatii, vedea necesara investigarea acestei probleme.

Potrivit Thomson Financial, autoritatile investigheaza daca cei doi operatori au abuzat de pozitiile detinute pe piata telecom din Germania, pentru a practica tarife de interconectare intre retelele proprii, mai mari decat cele ale altor operatori.

In Germania, KPN detine E-Plus, al treilea mare operator de telefonie mobila de pe aceasta piata. T-Mobile si Vodafone controleaza 80% din piata germana de telefonie mobila. Oficialii ambelor companii au respins acuzatiile aduse.

Romania, noiembrie 2007: presedintele ANRCTI considera oportuna investigarea unei posibile pozitii dominante colective din partea Orange si Vodafone

In Romania, in luna noiembrie a anului trecut, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANRCTI) avertiza la capatul unei analize realizate impreuna cu TASC Strategic Consulting, asupra unor indicii privind o posibila pozitie de dominanta colectiva din partea Orange si Vodafone.

"In ceea ce priveste telefonia mobila, am constatat ca nivelul concurentei este scazut, existand indicii care sugereaza ca este oportuna investigarea unei posibile pozitii dominante colective a celor doi mari operatori de pe acest segment. Nu ne-am propus sa facem o investigatie a companiilor pentru ca nu acesta este jobul nostru”, declara atunci Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

De asemenea, oficialii autoritatii au mai precizat ca vor demara o analiza de piata specifica pe acest sector, iar in baza rezultatelor autoritatea va putea actiona.

Aprilie 2008 - Dan Georgescu: intre timp, s-au creat premisele diminuarii potentialului de dominanta colectiva a primilor doi mari operatori

Contactat in legatura cu acest subiect, Dan Georegscu sustine ca lucrurile s-au mai imbunatatit, dar ca piata telefoniei mobile trebuie in continuare riguros monitorizata.

"Pe segmentele de telefonie mobila din Romania, relansarea Cosmote si aparitia celui de-al cincilea operator, alaturi de alte evolutii recente, cum ar fi cele legate de anuntarea acordarii in viitorul apropiat a unei licente in benzile de 410-415/420-425 MHz, creeaza premisele diminuarii potentialului de dominanta colectiva a primilor doi mari operatori, insa este necesar ca evolutiile pozitive sa se dovedeasca sustenabile pentru a contracara acest risc", a declarat Georgescu.

Potrivit acestuia, cocluziile analizei efectuate "sugereaza totodata ca evolutia segmentelor telefonie mobila trebuie monitorizata cu rigurozitate de ANRCTI".