Comisia Europeana a lansat miercuri o consultare publica pentru a vedea efectele reglementarii impuse in vara lui 2007 asupra tarifelor convorbirilor telefonice in roaming, dar si masura in care este necesara o extindere a reglementarii si asupra serviciilor de roaming pentru transmiterea de date si SMS-uri, scrie Reuters. Potrivit informatiilor CE, regulamentul privind serviciile de roaming se limiteaza la apelurile vocale si expira la 30 iunie 2010, daca Parlamentul European si Consiliul nu decid prelungirea termenului pe baza unei propuneri a Comisiei.

Dupa limitarea din vara lui 2007 a tarifelor convorbirilor telefonice in roaming in Uniunea Europeana la nivelul unor plafoane maxime, comisiarul european pentru comunicatii, Viviane Reding, a avertizat, in luna februarie a acestui an, asupra tarifelor mari la roamingul de date si SMS-uri si a urgentat operatorii de telefonie mobila sa-si reduca pana la 1 iulie 2008 tarifele pentru a evita o noua interventie de reglementare din partea Comisiei Europene.

Reding a cerut o reducere "credibila" a tarifelor, atentionand ca sunt operatori de telefonie mobila care taxeaza cu 7 euro transferul unui megabyte de date, in timp ce altii si-au redus tarifele pana la 0,25 euro.

Operatorii de telefonie mobila se opun presiunilor de la Bruxelles

Potrivit Reuters, Asociatia GSM a atentionat ca serviciile de roaming de date sunt la inceput si ca operatorii de telefonie mobila fac deja mari reduceri ale tarifelor. O alta asociatie, ETNO, care reprezinta operatori precum Deutsche Telekom si France Telecom, a anuntat ca se va opune "amenintarilor" comisarului Reding privind termenul limita de scadere a tarifelor la roamingul de date si SMS-uri.

"Piata a devenit foarte competitiva. Concurenta din piata este cea care reduce preturile, nu amenintarile Comisiei Europene", a declarat Michael Bartholomew, directorul ETNO.

Documentul Comisiei Europene privind consultarea publica poate fi consultat aici, iar raspunsurile de la operatorii de telefonie mobila, societati comerciale, asociatii de consumatori si orice alte parti interesate sunt asteptate pana la data de 2 iulie.