Vodafone Romania a fost amendata anul trecut cu 6.000 lei pentru transmiterea de mesaje comerciale nesolicitate pe telefonul mobil, a declarat marti pentru BizCity seful biroului juridic al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Alina Savoiu. Contactata de HotNews.ro, Savoiu a spus ca este prima si singura companie amendata pentru spam pe mobil pana in prezent. Oficialii Vodafone sustin ca a fost vorba de o campanie de marketing si o eroare de sistem si ca, de atunci, nu au mai existat alte cazuri.

Vodafone a fost amendata cu 1.000 lei pentru savarsirea contraventiei de prelucrare nelegala de date personale, si cu 5.000 lei pentru savarsirea contraventiei prevazute de art. 13 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Vodafone, Elitech Mit si Paradise Travel Agency, amendate cu 15.000 lei in 2007

Alina Savoiu a declarat pentru HotNews.ro ca au existat doua plangeri, una in 2006, iar cealalta in 2007, ambele vizand operatorul Vodafone Romania, si facute de aceeasi persoana.

"Vodafone este prima companie care ia amenda pentru spam pe telefonul mobil. In cazul plangerii din 2006, investigatia a stabilit ca era vorba doar de o comunicare legata de plata facturii, insa in cazul plangerii din 2007 s-a constatat ca a fost vorba de un mesaj comercial nesolicitat, reclamantul solicitand anterior sa nu mai primeasca mesajul, deci si-a exprimat opozitia", a explicat pentru HotNews.ro Alina Savoiu.

Potrivit legii (677/2001), persoana vizata de comunicarea comerciala nesolicitata trebuie sa se adreseze cu o cerere scrisa, semnata si datata, operatorului in cauza. Operatorul este obligat sa raspunda in termen de 15 zile. In caz contrar, persoanele vizate se pot adresa cu plangere ANSPDCP.

Alina Savoiu spune ca in 2007, alaturi de Vodafone au mai fost amendate, pentru spam pe e-mail, o companie de comert electronic si o agentie de turism. Este vorba de Elitech Mit si Paradise Travel Agency. Cumulat, cele trei au fost amendate cu 15.000 lei, Elitech Mit fiind amendata cu 5000 lei.

Vodafone: A fost o eroare de sistem

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Vodafone spun ca in cazul respectiv a fost o eroare de sistem si ca situatia nu s-a mai repetat.

"Vodafone Romania colecteaza acordul clientilor sai pentru campanile de marketing potrivit legislatiei in vigoare si tine cont de solicitarile acestora de a fi exclusi din lista de distributie. In cazul de fata, a fost o eroare de sistem in urma careia clienta respectiva a primit un al doilea mesaj, desi solicitase anterior sa nu mai primeasca astfel de mesaje. Este vorba despre un caz izolat si nu am mai inregsitrat astfel de situatii de atunci", au declarat oficialii Vodafone.

Cu 83% mai multe investigatii privind comunicarile comerciale nesolicitate in 2007, amenzi aproape duble fata de 2006

Anul trecut, potrivit datelor autoritatii de supraveghere a prelucrarii datelor cu caracter personal, numarul investigatiilor pentru comunicarile nesolicitate a crescut cu 83%, iar cuantumul amenzilor aproape ca s-a dublat.

"In cursul anului 2007, au fost efectuate in total un numar de 280 de investigatii, ceea ce reprezinta o crestere cu 83% fata de anul 2006 si de 12,72 ori, in raport cu perioada 2002-2005. In urma investigatiilor, au fost aplicate sanctiuni contraventionale constand in avertismente (64) si amenzi (95). Cuantumul total al amenzilor aplicate in 2007 este de 86.700 lei, in crestere cu 97,94% fata de anul 2006, cand au fost in cuantum de 43.800 lei", a explicat Alina Savoiu.

Fara a prezenta date exacte, oficialul autoritatii a mai mentionat ca in acest an numarul plangerilor referitoare la comunicarile comerciale nesolicitate a crescut considerabil fata de perioada similara din 2007.

In luna martie, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a aplicat pentru prima oara in Romania o amenda pentru trimiterea de e-mail-uri de tip spam firmei de recuperare credite, Urban si Asociatii. Valoarea acesteia a fost de 1000 lei. Potrivit legii, ANRCTI are atributii numai pe partea de comunicari comerciale prin mail (posta electronica).