Arun Sarin, seful celui mai mare operator de comunicatii mobile din lume, Vodafone, a anuntat ca nu mai ramane in aceasta functie.

Retragerea neasteptata a lui Sarin, in varsta de 53 de ani, va avea loc in luna iulie, scrie Financial Times in editia electronica.

Decizia sa este un soc pentru industria telecomunicatiilor avand in vedere ca, anul trecut, dezmintise speculatiile ca ar putea pleca de la Vodafone in 2008.

Potrivit Daily Telegraph, Sarin a adus profituri record pentru Vodafone in cei cinci ani cat a condus compania. El va fi inlocuit de Vittorio Colao, in varsta de 46 de ani, acum director general al diviziei europene.

Sarin a adus profituri record pentru Vodafone

Potrivit informatiilor, Sarin paraseste compania intr-un moment in care profitul Vodafone, calculat inainte de taxe, a atins valoarea de 13.2 miliarde de lire sterline, comparativ cu pierderile de 4.8 miliarde de lire inregistrate anul trecut. Profitul operational pe intregul an se ridica la 6.6 miliarde de lire sterline. Datoria neta a companiei a crescut de la 15 la 25 de miliarde de lire, in timp ce fluxul de bani lichizi a scazut de la 6.1 la 5.5 miliarde de lire sterline.

Vanzarile nete ale Vodafone au crescut cu 14%, pana la 35.5 miliarde de lire sterline.

Actiunile Vodafone au crescut cu 39% de cand Sarin a devenit directorul general al companiei, in iulie 2003. Compania britanica a avut, la finalul anului 2007, peste 252 de milioane de clienti, din care 106 milioane in pietele noi din estul Europei, Orientul Mijlociu, Africa si Asia.

Analistii sunt de parere ca majorarea profiturilor si cresterea datoriei Vodafone au fost determinate de extinderea grupului pe noile piete, in special India si Turcia, ilustrata spre exemplu de achizitionarea anul trecut a operatorului indian Hutchinson Essar.

Profitul record al Vodafone sub conducerea lui Sarin este, cred expertii, o victorie a acestuia in fata criticilor, dupa ce, in urma cu doi ani, el a fost confruntat cu neincrederea investitorilor.