Cosmote Romania va implementa o solutie informatica dezvoltata de compania finlandeza Comptel, in scopul reducerii fraudelor de roaming, a anuntat luni operatorul de telefonie mobila. Fraudele de roaming pot aparea atunci cand un infractor exploateaza intarzierea raportarii datelor de trafic dintre reteaua vizitata si reteaua gazda, prin efectuarea unui volum semnficativ de apeluri ilegale.

Prin adopatarea acestei solutii informatice, Cosmote Romania implementeaza standardul NRTRDE (Near Real Time Roaming Data Exchange), promovat la nivel european de catre Asociatia Operatorilor GSM (GSMA). Standardul a fost special conceput pentru a proteja clientii companiilor de telefonie mobila, prin diminuarea perioadelor in care frauda de roaming poate avea loc fara sa fie depistata.

GSMA a recomandat tuturor furnizorilor de telefonie mobila sa implementeze solutii compatibile NRTRDE pana la 1 octombrie 2008, pentru a preveni cresterea incidentelor fraudelor de roaming.

Cosmote este in prezent al treilea operator de telefonie mobila in functie de numarul de utilizatori (n.r. carduri SIM active) din Romania, dupa Orange si Vodafone, cu 4,2 milioane utilizatori, la sfarsitul primului trimestru din 2008.

In primele trei luni ale acestui an, Cosmote Romania a inregistrat pierderi operationale inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 7,7 milioane euro, in scadere cu 26,9% fata de pierderile de 10,5 milioane euro inregistrate in perioada similara din 2007. Operatorul tinteste un EBITDA pozitiv pentru acest an si profit in 2009.