Castigatorul licentei care va aduce un nou jucator pe piata de comunicatii mobile, va fi stabilit pana pe 8 septembrie si nu pana la sfarsitul lui iulie cum se anuntase anterior, potrivit proiectului de caiet de sarcini lansat spre consultare de Autoritatea de Reglementare (ANRCTI). Operatorii care detin o licenta de telefonie mobila, respectiv Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp, RCS&RDS sunt opriti de la acordarea acestei licente. Drumul este deschis catre operatori precum UPC Romania, in timp ce Romtelecom vede in aceasta licenta o posibila oportunitate de atragere de noi clienti.

Licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz va permite titularului sa construiasca, sa detina si sa opereze o retea cu tehnologie de banda larga. Anterior (la mijlocul lunii ianuarie), autoritatea de reglementare anuntase ca pana la sfarsitul lunii iulie a acestui an va acorda aceasta licenta. Oficialii autoritatii spun ca atat termenul anterior cat si cel anuntat acum sunt estimari, putand exista intarzieri sau devansari.

"Termenul anterior, dar si cel de fata sunt niste estimari. Durata fiecarei etape a procesului de organizare a licitatiei este variabila si depinde de mai multi factori, si in acest caz unele din etapele procesului au durat mai mult. Vom incerca sa devansam termenul de 8 septembrie", a declarat Raluca Moraru, director Relatii Publice in cadrul ANRCTI.

Cerinta minima - 50 de orase acoperite pana la sfarsitul lui 2010

Potrivit proiectului de caiet de sarcini, in grila de punctaj cel mai important criteriu este acoperirea, cu 40 de puncte, urmata de capacitatea financiara (23 puncte) si fezabilitatea comerciala (15 puncte).

Cerintele minimale pentru acoperirea cu servicii de banda larga sunt acoperirea a cel putin 2.500 km de drumuri nationale europene, pana la data de 31.12.2013, acoperirea a cel putin 55% din teritoriul tarii pana la data de 31.12.2013 si acoperirea a 100 de orase, cu maxim 50.000 de locuitori, pana la aceeasi data.

In cazul acoperirii oraselor, evaluarea va lua in calcul angajamentele ofertantilor pentru trei date diferite, prima fiind 31 decembrie 2010. Cerinta minima pentru aceasta data este de acoperire in 50 de orase cu maxim 50.000 locuitori.

Acoperirea a fost principalul criteriu in procesul de evaluare si in cazul concursului pentru ultimele doua licente de telefonie mobila de generatia a treia (3G) din octombrie 2006, castigate de RCS&RDS si Telemobil.

Romtelecom este interesata de tehnologii alternative si va analiza conditiile din caietul de sarcini

Pentru actuala licenta, operatorii care detin deja o licenta de comunicatii mobile nu pot participa la procedura de selectie. Drumul este deschis altor furnizori de servicii de comunicatii precum UPC Romania sau Romtelecom. Daca primii nu si-au anuntat inca interesul pentru noua licenta, Romtelecom vede in aceasta licenta o posibila oportunitate de atragere de noi clienti.

"Ne intereseaza de principiu sa studiem toate tehnologiile alternative la ce avem in prezent, care sa ne permita sa furnizam servicii unui numar mai mare de clienti si vom analiza oportunitatea participarii la licitatia pentru licenta comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, in functie de conditiile din caietul de sarcini", a declarat, pentru HotNews.ro, Catalin Dima, director juridic si de comunicare Romtelecom.

Castigatorul va trebui sa plateasca o taxa de licenta de peste 1,07 milioane euro si sa achite catre ANRCTI un tarif anual de utilizare a spectrului, stabilit conform reglementarilor legale in vigoare.

Conform graficului de desfasurare a procedurii propus prin proiectul caietului de sarcini, termenul limita pentru depunerea ofertelor este 4 august 2008, iar castigatorul va fi stabilit pana la 8 septembrie 2008.

Documentul supus consultarii se afla aici.