GTS Central European Holding B.V. (GTS CE), compania mama a GTS Telecom Romania, a fost preluata integral de catre un consortiu de fonduri de investitii condus de Columbia Capital, M/C Venture Partners si Innova, de la GML, potrivit unui comunicat al grupului. Valoarea tranzactiei nu a fost anuntata. Directorul general al operatorului alternativ de telecomunicatii fixe, Dan Mihaescu, spune ca strategia companiei va viza expansiunea in Romania si in regiune.

Negocierile de preluare a pachetului integral de actiuni de catre consortiul in cauza au fost initiate la finalul anului 2007. Columbia Capital si M/C Venture Partners sunt fonduri de investitii rezidente in Statele Unite ale Americii, cu interese majore pe piata telecomunicatiilor si a sectorului IT, in timp ce Innova Capital este un investitor institutional activ pe piata central si est europeana. Din consortiu mai fac parte Innova Capital si Bessemer Venture Partners, ambele fonduri de investitii fiind active pe piata central si est europeana.

Consortiul l-a numit pe Adam Sawicki in functia de CEO al GTS Central Europe. Sawicki a activat la Telia Sonera ca vice-presedinte, responsabil cu dezvoltarea operatiunilor companiei in SUA si in Europa Occidentala. Achizitia de noi operatori in regiune este pe lista de prioritati a noului director executiv al GTS CE.

"Avem in plan extinderea ariei de acoperire si deschiderea de noi filiale in Austria si Germania si nu excludem din planurile noastre tari ca Elvetia, Franta si Italia. Vom continua sa fim atenti la oportunitatile de achizitii de noi operatori din regiune”, a spus Adam Sawicki.

Si directorul general al GTS Telecom, subsidiara din Romania a GTS CE, spune ca urmareste expansiunea in Romania si regiune.

"Vom continua sa ne concentram pe furnizarea de solutii de comunicatii personalizate in segmentele companiilor multinationale si al firmelor mari. Vom continua sa pozitionam pe piata servicii de calitate, nu doar in termeni tehnologici, ci si la nivelul suportului tehnic si comercial, asa cum ne-am obisnuit deja clientii, servicii prin care sa sustinem expansiunea geografica, in Romania si in Regiune, a grupului." a declarat Dan Mihaescu, directorul general al GTS Telecom.

Grupul GTS CE opereaza o retea de telecomunicatii la nivel regional, cu o lungime totala de aproximativ 60.000 kilometri. Grupul detine si opereaza carrier-i alternativi in Republica Ceha, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria si a dezvoltat parteneriate locale cu carrier-i din tarile Baltice, Rusia, Slovenia, Turcia, Ucraina, zona balcanica si Asia Centrala. Grupul a achizitionat in ultima perioada companii nationale ca: Aliatel (Republica Ceha -2004), Energis (Polonia - 2004), Contactel (Republica Ceha -2005), Telenor /Nextra (Republica Ceha si Slovacia -2005).

GTS CE a raportat pentru 2007 venituri in crestere cu 3,6% fata de 2006, la o valoare totala de 396 milioane euro, iar EBITDA - venituri operative calculate inaintea taxelor, impozitelor si amortizarilor- in crestere cu 21%, la o valoare de 71 milioane euro.

In structura veniturilor, GTS Novera, subsidiara ceha a grupului, a asigurat 51%, iar sucursala poloneza, GTS Energis, a contribuit cu 26%. Filialele din Ungaria -GTS Datanet, Slovacia -GTS Nextra si Romania - GTS Telecom au asigurat, respectiv, 14%, 6% si 4% din valoarea totala a veniturilor.

GTS Telecom a raportat in 2007 o crestere a veniturilor de 27,7% fata de 2006, pana la un nivel de 16,17 milioane euro, iar EBITDA de 3,9 milioane euro.