Oamenii de stiinta au inceput sa lucreze la un studiu oficial ce-si propune sa descopere daca utilizarea pe termen lung a telefoanelor mobile provoaca tumoare pe creier, Alzheimer si Parkinson, potrivit publicatiei The Independent.

Studiul va fi realizat pentru inceput cu ajutorul a 200.000 de voluntari din Marea Britanie, Danemarca si Suedia. Autorii sai spera ca, ulterior, munca de cercetare sa fie extinsa si in alte tari europene.

Partea britanica din acest proiect valoreaza 3.1 milioane de lire sterline si va fi asigurata atat din fonduri guvernamentale, cat si de companiile din industria telefoanelor mobile. Studiul este condus de o echipa de specialisti de la Colegiul Imperial din Londra care va urmari peste 90.000 de utilizatori de telefoane mobile de-a lungul anilor, pentru a observa ce se intampla cu ei. Publicatia precizeaza ca acest lucru este important deoarece, spre exemplu, cancerul are nevoie si de 10 ani pentru a se dezvolta, insa putini oameni au folosit mobilele atat de multe vreme.

Asigurarile date de oficiali ca telefoanele mobile nu provoaca cancer nu au prea mare valoare deoarece se bazeaza pe studii realizate cu putini voluntari care au fost expusi radiatiilor de le telefoane pentru o perioada mai lunga.

Publicatia precizeaza ca, in octombrie 2007, cel mai complet studiu pana in acel moment a descoperit ca oamenii care foloseau telefoane mobile erau in pericol sa dezvolte tumori intr-o proportie dubla fata de cei care nu utilizasera mobile.