Executivul a aprobat miercuri o Hotarare de Guvern care stabileste taxa unei licente WiMax la 7,5 milioane euro (echivalentul in lei), potrivit unui comunicat al Ministerului comunicatiilor. Dupa publicarea acestei hotarari in Monitorul Oficial, cursa pentru doua astfel de licente intra in linie dreapta. Prin acordarea acestor licente se urmareste asigurarea accesului la servicii de banda larga in regiunile defavorizate, sarace sau indepartate. Romtelecom, Cosmote si Orange si-au exprimat deja interesul pentru una dintre licentele WiMax, iar Vodafone a anuntat ca va analiza aceasta posibilitate.

Conform actului normativ, taxa de licenta se va achita o singura data, integral, in termen de 30 de zile de la desemnarea castigatorilor procedurii de selectie competitiva organizata de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

In urma organizarii procedurii de selectie, vor fi acordate doua licente de utilizare a frecventelor radio, in benzile de frecvente 3600–3657 MHz, respectiv 3700-3757 MHz. Masura urmareste asigurarea accesului unui numar cat mai mare de utilizatori la infrastructura de comunicatii electronice in banda larga, in scopul reducerii decalajului digital existent intre mediul rural si cel urban precum si al celui inregistrat de Romania fata de celelalte state membre UE in ceea ce priveste accesul cetatenilor la Internetul in banda larga.

ANRCTI: licitatia va fi organizata in maxim 6 luni, dar pana la sfarsitul anului

Dupa publicarea in Monitorul Oficial a acestei Hotarari de Guvern, cursa pentru procedura de selectie competitiva care va fi organizata de catre Autoritatea de Reglementare in Comunicatii intra in linie dreapta. Oficialii autoritatii spun ca licitatia se va organiza pana la sfarsitul acestui an.

"ANRCTI va organiza procedura de selectie in maxim sase luni de la publicarea acestei Hotarari de Guvern in Monitorul Oficial, dar nu mai tarziu de sfarsitul acestui an", a declarat pentru HotNews.ro, Raluca Moraru, director Relatii Publice in cadrul ANRCTI.

Pentru una dintre cele doua licente si-au anuntat pana in prezent interesul Romtelecom, Cosmote si Orange, dar si Vodafone a spus ca va analiza cu atentie conditiile pentru acordarea unei astfel de licente.

Sistemele BWA de tip WiMAX permit furnizeaza de date si servicii de telecomunicatii la viteze mari, pe arii extinse de pana la 65 km, bazandu-se pe tehnologii wireless.

Castigatorul unei licente WiMax va plati anual catre ANRCTI 600.000 euro

Tot miercuri, Autoritatea de Reglementare a supus spre consultare publica un proiect de decizie prin care se propune si un tarif de utilizare a spectrului ce urmeaza a fi achitat de catre titularii licentelor WiMax catre ANRCTI.

Astfel, pentru utilizarea frecventelor radio in banda de 3600-3800 MHz, tariful de utilizare a spectrului propus a fi achitat anual este de 600.000 Euro/canal de 28 MHz. Propunerea a tinut cont de largimea de banda alocata la nivel national prin fiecare licenta de utilizare a frecventelor radio in cauza.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANRCTI, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 12 iulie.