Tarifele percepute de operatorii de telefonie mobila pentru terminarea apelurilor in retelele proprii vor scadea cu aproape 70% in urmatorii trei ani, potrivit propunerii de reglementare pentru sectorul telecom european, publicate joi de Comisia Europeana, informeaza Reuters. Tarifarea inclusiv pentru apelurile primite sau lipsa tarifelor de interconectare, modele aplicate in tari non-europene, sunt exemple pentru care piata europeana nu este inca pregatita, dar la care s-ar putea ajunge in mod natural prin noile reglementari, considera Bruxelles-ul.

Prin noua propunere, comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, vrea sa reduca tarifele mari de interconectare practicate de operatorii de telefonie mobila si sa puna capat diferentelor la aceste tarife existente intre tarile membre UE, precum si a subventiilor incrucisate intre operatori de telefonie mobila si cei de telefonie fixa.

Clientii telefoniei fixe subventioneaza telefonia mobila cu zeci de miliarde de euro

Tarifele de interconectare practicate de mobili variaza ( n.r. tarifele de interconectare atat pentru ficsi cat si pentru mobili sunt stabilite de fiecare autoritate nationala de reglementare in parte) de la 0,02 euro/minut in Cipru pana la 0,18 euro pe minut in Bulgaria si sunt de 9 ori mai mari decat tarifele de interconectare practicate de operatorii de telefonie fixa (0,0057 euro pe minut), se arata in comunicatul Comisiei Europene.

In prezent, atentioneaza Comisia Europeana, operatorii de telefonie fixa si implicit clientii acestora subventioneaza operatorii de telefonie mobila prin plata unor tarife mari pentru apelurile terminate in retelele mobililor. Potrivit datelor Comisiei, subventiile acestea incrucisate sunt estimate la 10 miliarde euro in Germania (in perioada 1998-2006) sau 19 miliarde euro in Marea Britanie, Germania si Franta (in perioada 1998-2002).

Tarifele mobililor vor scadea de la 9 eurocenti pe minut la 1,5-2,5 eurocenti pe minut

Aplicate corect, noile reguli vor face ca tarifele de interconectare ale mobililor sa scada pana la o medie de 1,5-2,5 eurocenti pe minut, potrivit estimarilor Comisiei, citate de Reuters.

Asociatia GSM, care reprezinta operatorii de telefonie mobila, a precizat ca autoritatile nationale de reglementare sunt cele mai in masura sa stabileasca nivelurile acestor tarife si nu o reglementare pan-europeana.

Noua reglementare nu prevede tarife maximale de interconectare, dar stabileste ce taxe pot fi incluse in acestea. Documentul se afla spre consultare pana la data de 3 septembrie 2008. Textul final va fi eliberat in octombrie, urmand ca pana in 2011 operatorii sa se conformeze noilor reglementari.

Explicatie privind noile reglementari, precum si modele diferite aplicate in tari non-EU.