Operatorii de telefonie mobila ar putea fi nevoiti sa reduca tarifele pentru trimiterea de SMS-uri in statele membre UE la maximum 5 eurocenti, a spus comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding intr-un interviu acordat Welt am Sonntag, informeaza NewsIn. Luna trecuta, Comisia Europeana a lansat spre dezbatere o propunere de reglementare, care vizeaza scaderea cu 70% a tarifelor de interconectare practicate de operatorii mobili, in urmatorii trei ani.

"Operatorii aveau timp pana pe 1 iulie sa reduca benevol tarifele, fara prea mari rezultate. Tarifele de roaming pentru un SMS au scazut de la 29 la 28 eurocenti. Acesta este cu adevarat un semn al slabiciunii fortelor de autoreglementare ale bransei. Asa ca acum voi fi nevoita sa lucrez impreuna cu Parlamentul si cu Consiliul European la o directiva privind reducerea acestor tarife", a spus Viviane Reding.

"Tocmai am primit un proiect al ministrului danez al telecomunicatiilor, care propune limitarea tarifelor la trimiterea de SMS-uri in statele membre UE la 5 eurocenti. Interesant", a comentat Reding.

Comisarul a mai explicat ca, la fel ca in cazul tarifelor la convorbirile in roaming, are de infruntat reticenta operatorilor, care sunt capabili sa dezlantuie un "tsunami" impotriva acestor initiative.

Grupul institutiilor de reglementare din Uniunea Europeana a transmis ca este necesara o interventie pentru a reduce preturile serviciilor roamnig de tip text, insa ca serviciile de date, aflate inca in etapa de inceput, necesita un studiu mai amanuntit.

In luna mai, Comisia Europeana a lansat o consultare publica pentru a vedea efectele reglementarii impuse in vara lui 2007 asupra tarifelor convorbirilor telefonice in roaming, dar si masura in care este necesara o extindere a reglementarii si asupra serviciilor de roaming pentru transmiterea de date si SMS-uri.

In acelasi timp, la sfarsitul lunii trecute, Comisia a postat spre consultare publica o propunere de reglementare pentru sectorul telecom european, conform careia tarifele percepute de operatorii de telefonie mobila pentru terminarea apelurilor in retelele proprii vor scadea cu aproape 70% in urmatorii trei ani.

Acest document se afla spre consultare pana la data de 3 septembrie 2008. Textul final va fi eliberat in octombrie, urmand ca pana in 2011 operatorii sa se conformeze noilor reglementari..