Doua Comisii ale Parlamentului European au votat luni asupra noului pachet de reglementari pentru piata telecom europeana, insa multe propuneri nu s-au bucurat de sprijin, relateaza presa internationala. Ideea infiintarii unei autoritati de reglementare pan-europene a fost respinsa si s-a votat crearea unui nou organism cu mai putine puteri. Gigantii telecom vor putea fi obligati sa-si separe diviziile de infrastructura si de servicii, pentru a garanta concurentei accesul la infrastructura, dar numai in cazuri exceptionale si cu acordul atat al Comisiei Europene cat si al noii institutii create.

Votul oferit de Comisia de Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) si de Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor (IMCO) este considerat un pas inainte pentru formarea textului final legislativ, care va fi adoptat de Parlamentul European si de Consiliul de Ministri, mentioneaza comunicatul Comisiei Europene. Votul plenar din Parlamentul European este asteptat pe 3 septembrie.

Mai multa birocratie la reglementare. Bruxelles-ul nu va avea putere deplina asupra deciziilor luate de autoritatile nationale

Propunerea crearii unei autoritati de reglementare pan-europene cu puteri largite a fost respinsa, votandu-se in schimb crearea unui nou organism, Asociatia Reglementatorilor Europeni pentru Telecomunicatii (BERT). Noul organism, este o imbunatatire a actualului Grup al Reglementatorilor Europeni (ERG) dar are mai putine puteri decat in propunerea initiala a Comisiei Europene, scrie Euractiv.com.

Bruxelles-ul nu va avea puterea de a bloca o decizie luata de o autoritate nationala de reglementare, insa orice astfel de hotarare trebuie sa fie aprobata de toti membrii BERT.

Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding si-a exprimat scepticismul fata de infiintarea acestui nou organism, spunand ca va genera "proceduri mai lungi ca durata".

Separarea functionala, doar exceptionala si cu aprobarea Comisiei Europene si BERT

Propunerea de a da puteri mai mari autoritatilor nationale de reglementare pentru imbunatatirea concurentei, prin intermediul unui nou instrument numit “separare functionala”, a fost insa aprobata. O companie de telecomunicatii cu o pozitie dominanta pe piata, ar putea fi fortata, in eventualitatea in care alte masuri ar da gres, sa-si separe, diviziile de infrastructura si de servicii pentru a garanta concurentei accesul la infrastructura companiei.

Masura va trebui insa sa fie "exceptionala" si sa primeasca aprobarea atat din partea Comisiei Europene cat si a BERT.

Parlamentul European se va pronunta in plen pe 3 septembrie asupra propunerilor legislative ale comisarului european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, acordul politic urmand a fi obtinut in Consiliul de Ministri pe 27 noiembrie. Reglementarile sunt asteptate sa intre in vigoare abia in 2009.