Companiile RCS&RDS si Telemobil si-au respectat obligatiile asumate prin licentele 3G, dupa ce, la finele lunii iunie, s-a incheiat prima faza a dezvoltarii acestor retele, a anuntat luni Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Cei doi operatori care au castigat licentele 3G in octombrie 2006, in urma unei proceduri de selectie comparativa, au fost cei care si-au asumat obligatiile cele mai mari de dezvoltare a retelelor.

"La 30 iunie 2008, s-a incheiat prima faza a dezvoltarii retelelor 3G. Conform masuratorilor efectuate, semnalul radio este prezent in parametrii stabiliti prin licenta, in toate locurile de masurare, asa cum si-au asumat cei doi operatori prin ofertele depuse. Astfel, RCS&RDS a acoperit populatia din 176 de orase si aproximativ 2.400 de km de drumuri nationale, iar Telemobil a implementat reteaua in 19 orase si a acoperit 1.900 de km de drumuri nationale" , a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

In caietul de sarcini au fost prevazute trei faze de dezvoltare a retelei, la intervale de 18 luni, la sfarsitul carora urma sa se evalueze indeplinirea obligatiilor asumate. Cei doi operatori care au castigat licentele s-au angajat sa acopere pana la finalul primei faze, populatia din 176 de orase si aproximativ 2.400 de kilometri de drumuri nationale (RDS&RCS), respectiv 19 orase si 1.900 de kilometri de drumuri nationale (Telemobil).

Dupa atingerea termenului limita al fazei intai, 30 iunie 2008, Autoritatea a inceput verificarile in teren folosind sistemul integrat de inspectie a sistemelor radio - RADIS. Verificarea s-a facut prin sondaj, pe un esantion reprezentativ de localitati si drumuri. Procesul de verificare s-a desfasurat intre 1 si 20 iulie 2008 si la el au luat parte 20 de specialisti ai ANRCTI.

Esantionul pentru RCS&RDS a fost compus din 35 de localitati (Adjud, Aiud, Bacau, Baia Mare, Basarabi, Brasov, Bucuresti, Buzau, Caransebes, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Eforie, Focsani, Galati, Gaesti, Hateg, Iasi, Lugoj, Mangalia, Medgidia, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Roman, Sebes, Sibiu, Simeria, Slobozia, Tg. Mures, Timisoara, Tg. Frumos si Turda) si 11 drumuri insumand 1.757,8 km.

In cazul Telemobil, au fost verificate 16 localitati (Bacau, Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Buzau, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Tg. Mures si Timisoara) si 20 drumuri pe care operatorul trebuia sa aiba o acoperire insumata de 552,8 km.

"In general, nivelurile de camp constatate prin masuratori au depasit nivelurile stabilite de licente. In localitati au fost parcurse principalele bulevarde, strazi si piete, precum si strazi secundare si periferii, astfel incat localitatea sa fie verificata cat mai omogen. S-a urmarit de asemenea verificarea pe cat posibil a intregii zone intravilane", se arata in comunicatul Autoritatii.

Drumurile alese au fost parcurse cu o viteza maxima de 80 de kilometri pe ora, astfel incat pentru fiecare portiune de 100 metri parcursi receptorul de masura 3G sa efectueze cel putin patru achizitii de date.

Urmatoarea faza, cea de-a doua, se va incheia la 31 decembrie 2009, termen pana la care RCS&RDS trebuie sa acopere inca 1.400 de kilometri de drumuri nationale, iar Telemobil 43 de orase si inca 2.000 kilometri de drumuri nationale.