Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI) pregateste licitatia pentru crearea unei baze de date complete cu numerele de telefon si anumite date de identificare ale tuturor abonatilor serviciilor de telefonie fixa si mobila din Romania, care si-au exprimat in prealabil acordul pentru a figura in acest registru, a anuntat luni institutia. Desemnarea unui furnizor este asteptata pana la sfarsitul acestui an, baza de date urmand sa fie disponibila consumatorilor contra-cost telefonic, prin intermediul unui serviciu de informatii, si gratuit pe internet.

Autoritatea de Reglementare a lansat luni spre consultare caietul de sarcini aferent acestei proceduri. Castigatorul licitatiei va trebui sa realizeze si sa administreze o baza de date completa, care sa includa numerele de telefon si de fax si anumite date de identificare ale tuturor abonatilor serviciilor de telefonie, care doresc ca numerele lor de telefon si de fax sa apara in registrul abonatilor.

Potrivit ANRCTI, baza de date va fi pusa la dispozitia utilizatorilor finali, inclusiv a utilizatorilor de telefoane publice cu plata, indiferent de tipul retelei si de tehnologia utilizata, prin intermediul unui serviciu de informatii privind abonatii si al unui registru al abonatilor, in maxim 250 de zile calendaristice de la data comunicarii deciziei de desemnare. Actualizarea informatiilor se va face lunar.

"Ne asteptam sa avem un furnizor desemnat pana la sfarsitul acestui an", au declarat luni, pentru HotNews.ro, oficialii ANRCTI.

Serviciul de informatii privind abonatii va fi disponibil prin intermediul unui numar national scurt de forma 118(xyz), pe care furnizorii care doresc sa participe la licitatie au obligatia de a il obtine in prealabil de la ANRCTI. Apelurile catre acest numar vor fi tarifate pe apel. Tariful maxim de interconectare pe care poate sa-l ceara furnizorul pentru acest serviciu nu trebuie sa depaseasca 0,23 euro/apel (exclusiv TVA), conform propunerilor ANRCTI.

De asemenea, toate informatiile din aceasta baza de date vor putea fi accesate gratuit pe internet. Baza de date va cuprinde numarul sau numerele de telefon si fax ale abonatilor si anumite date de identificare ale acestora precum: nume, prenume sau denumirea societatii, in cazul persoanelor juridice, domiciliu sau sediu social, codul unic de inregistrare si denumirea filialelor sau sucursalelor persoanelor juridice.

Propunerile tehnice din partea furnizorilor interesati vor fi evaluate in functie de criterii precum tariful pentru serviciul de interconectare, experienta anterioara in astfel de servicii sau furnizarea de servicii suplimentare.

Mai multe detalii gasiti aici.