Radu a fost primul cumparator iPhone 3G din Bucuresti. Pentru asta, lui si primilor cumparatori iPhone 3G din cele sase orase in care s-a lansat in noaptea de 22 august, Orange a oferit un discount: cine venise pentru varianta de 8 GB primea varianta de 16 GB, iar daca voia unul de 16 GB il primea, dar la pretul celui de 8 GB. Adio reducere insa pentru cei care il voiau fara abonament. La doar circa 100 de cumparatori pana la 00:30 si presa inca pe atat, primul cumparator a fost poate partea cea mai interesanta a serii.

Pustimea curioasa

Pustimea iPhone 3G
Foto: Hotnews
18:30. Am ajuns in fata Orange Concept Store. Ca si in alte parti in care s-a lansat, deasupra intrarii, un ecran cu leduri care indica timpul ramas pana la lansarea oficiala. Mi-am propus de dimineata sa vad ce Dumnezeului se intampla in capitala Romaniei la lansarea mult mediatizatului iPhone 3G. Se pare insa ca vreo sapte tineri mi-au luat-o inainte.

"Ah nu, nu am venit sa cumparam. Nu, nu s-a format coada. Am venit sa vedem ce se intampla, ca se lanseaza iPhone", spune unul dintre ei, in timp ce celalalt zambeste complice. "Asta o fi de la presa", o fi gandit. Eu sigur asta am gandit despre mine.

"Dar stiti ca lansarea este la 12 noaptea", ii spun eu. "Da, da' am venit sa vedem si noi", imi raspunde tanarul din nou.

Asteptarea a luat sfarsit

Asteptand iPhone 3G
Foto: Hotnews
22:50. Urc in taxi si-i spun foarte sigur pe mine soferului tinta: Orange Concept Store. Pauza. Ochi intrebatori. Pe la magazinul Muzica, zic, B1 TV, un Orange, pe acolo…Si asa a inceput sfarsitul asteptarii.

In fata magazinului, putini. Asta a fost prima impresie si nu s-a schimbat. Niste lasere, proiectii pe cladirile din jur cu timpul ramas, cativa tineri angajati sa dea informatii si numere de ordine, multa presa de nici nu stiai daca este totusi vreun cumparator sau numai curiosi. Cine sa-ti sara in ochi? Pustii sunt prea mici pentru presa, persoanele in varsta…da, asta trebuie sa fie solutia, dar de unde?

Ionut despre lansarea iPhone 3G in Bucuresti: Un mizilic

Momentul zero
Foto: Hotnews
Am gasit, au niste acte, este vorba de persoana juridica si cere lamuriri de la tricourile Orange.

De ce la ora asta?

Vreau sa fiu sigur ca il am cat mai repede, pentru ca maine e posibil ca stocul sa fie epuizat. Fiind aici avand si o precomanda, bon de ordine, chiar vreau sa iau acum. Precomanda am facut-o acum doua saptamani, la alt magazin, dar cand a trebuit sa o confirm, am vrut pentru seara asta si nu s-a putut decat aici.

Impresii?

Sincer ma asteptam sa fie mult mai multa lume. Am mai fost la o lansare in State. Sa spunem ca ce este aici este un mizilic. Ma asteptam la mult mai multa lume la un show mult mai frumos, mai bine organizat, cu artificii, formatii. Pana acum n-am vazut nimic decat niste lanterne pe geam.

Eugenia, in jur de 60 de ani: Nu ma prea pricep la mecanismele astea, dar daca o sa-mi placa design-ul o sa-l iau

Gustari Orange
Foto: Hotnews
Cum de ati venit la ora asta?

Stau pe aici, prin apropiere. Am primit un fluturas pe strada si am venit, daca este imi iau ceva mai performant. Asta este motivul.

Ati citit despre oferte, cumparati?

Sa vedem. Poate da, poate nu. Sa vedem nu am citit tot.despre oferta. Nu ma prea pricep la mecanismele astea. Daca o sa-mi placa design-ul..da. Eu asa sper, sa-l cumpar.

Stiati ca de maine se poate lua din orice magazin Orange?

Da? Nu stiam. Ei sa vad si eu ce o fi aici.

Va asteptati sa fie lumea asta aici?

Ma asteptam ca intotdeauna la noi cand se da ceva nou este lume.

Richard Moat, CEO Orange Romania: De ce costa atat de mult iPhone 3G in Romania

Richard Moat, seful Orange Romania
Foto: Hotnews
Presa buluc. La naiba. Undeva pe bulevardul din spatele meu, Richard Moat, seful Orange Romania este inconjurat de televiziuni. E imbracat lejer, discursul pregatit si mult zambet. Nu vrea sa spuna nimic de estimarile privind vanzarile, doar ca “iPhone 3G va avea o contributie imensa la veniturile Orange”.

De ce este asa scump aici in Romania, mai scump decat in Polonia, Germania chiar si decat oferta Orange din Franta, intreaba un coleg

Motivul este acela ca media veniturilor pe utilizator in Romania este mult mai mica decat in tarile vest europene, unde veniturile medii pe utilizator pot fi de trei patru ori mai mari in functie de ce tara vorbim si astfel are sens economic sa subventionezi mai mult acest terminal. Aici unde veniturile sunt mai scazute pretul telefonului este mai mare. Trebuie sa tinem cont de situatia economica de aici din Romania. Suntem o companie comerciala si trebuie sa facem profit. Pretul trebuie sa fie corelat cu venitul mediu pe utilizator pe care il primim inapoi. Totusi daca va veti uita atent pe oferta veti vedea ca aceasta este mai buna decat in alte tari. Ai putea sa spui initial ca pretul este prea mare, dar ceea ce vei plati pe parcurs va fi mai putin decat in alte parti.

Ce vanzari ati vrea sa aiba?

Cat mai multe. Daca vreti o cifra pot sa va spun ca vrem sa vindem zeci de mii de telefoane pana la sfarsitul acestui an.

Este prea putina lume?

Sunt multumit de prezenta de aici. Este totusi 12 noaptea si nu te poti astepta sa vina toata lumea. Cei care au facut precomenzi pot veni oricand inca trei zile de acum incolo.

Ce parere are despre oferta HTC Touch Diamond de la Vodafone?

In mod evident lansarea HTC Diamond s-a facut pentru ca iPhone 3G urma sa fie lansat astazi, dar nu cred ca asta va afecta in mod semnificativ vanzarile, pentru ca iPhone are functii care nu se intalnesc pe dispozitive asemanatoare. Sunt multe terminale high-end care vor mai fi lansate in acest an si Orange va livra inclusiv HTC Touch Diamond.

Radu, primul cu iPhone 3G in Bucuresti: Nu mi-am dorit aceasta publicitate

Radu si iPhone 3G
Foto: Hotnews
Scuza-ma, stai, alerg impleticit dupa el. A semnat tot, a primit servieta de la doua brunete cu picioare lungi si hainute Orange scurte, a scapat rapid de presa si iese val vartej din magazin. Cei de afara nici nu cred ca stiu ce se intampla, poate e normal ca toti sa iasa cu o servieta cu iPhone. Din fericire, se opreste ceva mai incolo.

De la ce ora astepti?

De la vreo 10, 10 jumatate seara.

Il astepti de mult?

Telefonul asta? De la lansare, din 11 iulie in America si apoi am urmarit toata evolutia.

Ai vrut sa fii primul sau s-a intamplat?

Sub nicio forma. As fi preferat sa fiu numarul doi, daca intelegi ce vreau sa spun, in sensul ca nu-mi place aceasta publicitate. Nu mi-am dorit-o, dar pentru ca s-a nimerit sa fiu numarul unu, am primit din partea firmei Orange un discount, un tricou si servieta.

Pentru detalii despre discount vorbeste te rog cu cei de la Orange.

Au fost multi, putini doritori de iPhone 3G?

Eu cand am venit am fost primul. Erau niste doamne acolo si niste pustani. Cand i-am vazut am crezut ca stau deja la coada si am intrebat care este ultima persoana si atunci mi s-a spus ca sunt primul. Initial am vrut sa vin sa stau sa vad cat de aglomerat este si apoi sa plec si sa vin pe la 11 jumatate, dar daca am vazut ca nu era nimeni nu am vrut sa pierd ocazia.

De ce nu ai venit maine?

Avand in vedere ca in celelalte tari in care s-a lansat, stocul s-a epuizat destul de repede si apoi urmeaza o perioada de asteptare...

Nu ti se pare prea scump?

Ideea este in felul urmator: Tara din care cumperi iPhone foloseste serviciile operatorului respectiv, daca ti-l iei din alta tara si vii aici nu rezolvi mai nimic si atunci este de preferat sa-l cumperi la preturile operatorului.

Multam

Cam atat. Asteptarea a luat sfarsit

PS: 1. Oficialii Orange au declarat pentru HotNews.ro ca discount-ul a fost valabil numai pentru varianta cu abonament. Daca primul client voia prepay, discountul era acordat numai primului client care accepta varianta cu abonament, iar cel cu prepay nu primea nici un bonus.

2. In functie de numarul de precomenzi, cele mai multe solicitari au venit din Bucuresti (peste 52%), pe locurile urmatoare situandu-se cererile venite din Constanta si Iasi.