Circa 40 de milioane de utilizatori europeni ar putea renunta la serviciile de telefonie mobila in cazul acceptarii propunerii comisarului european Viviane Reding de reducere la nivelul UE a tarifelor percepute de operatorii mobili pentru terminarea apelurilor in retelele proprii, potrivit unui raport inaintat Comisiei Europene de Vodafone si citat de Financial Times. Vodafone sustine ca reducerea drastica a acestor tarife, care genereaza circa 20% din veniturile operatorilor mobili, va duce la majorarea costului serviciilor, circa 10% dintre utilizatorii de telefonie mobila din UE urmand sa renunte la aceste servicii.

In raportul adresat comisarului european, Vodafone accepta motivele reducerii tarifelor de interconectare, insa nu este de acord cu scaderea drastica a acestora. La nivelul UE, tariful de interconectare practicat de operatorii mobili este in medie de 8 eurocenti pe minut, iar potrivit propunerii lui Reding, acest nivel ar trebui sa scada pana la 1-2 eurocenti pe minut pana in 2012. Vodafone ar prefera ca reducerea sa ajunga la 5-6 eurocenti pe minut pana in 2012.

Vodafone atentioneaza ca operatorii vor fi nevoiti sa-si majoreze preturile de retail pentru a compensa scaderea tarifelor de interconectare. "Esecul recuperarii costurilor ar putea duce la faliment", se arata in raportul Vodafone, citat de Financial Times.

Sondajul efectuat de firma de cercetare de piata Taylor Nelson Sofres, la cererea Vodafone, in randul a 9.000 de utilizatori de telefonie mobila a analizat parerile acestora atat despre majorarea costurilor serviciilor, dar si despre posibilitatea de a plati si pentru apelurile primite nu numai pentru cele efectuate. Potrivit rezultatelor acestui sondaj, Vodafone sustine ca circa 10% din numarul total de utilizatori de telefonie mobila din UE ar decide sa renunte la serviciile de telefonie mobila sau nu si le-ar mai putea permite.

Comisia Europeana considera acuzele Vodafone drept nefondate

Potrivit Cellular-News, Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european Viviane Reding, a calificat acuzele Vodafone drept "nefondate".

Comisia Europeana este ingrijorata de faptul ca momentan tarifele de interconectare practicate de operatorii mobili sunt si de 9 ori mai mari decat tarifele percepute de operatorii de telefonie fixa, acestia din urma si implicit clientii acestora subventionand practic operatorii mobili. Potrivit datelor Comisiei, subventiile acestea incrucisate sunt estimate la 10 miliarde euro in Germania (in perioada 1998-2006) sau 19 miliarde euro in Marea Britanie, Germania si Franta (in perioada 1998-2002).

Noua propunere de reglementare se afla spre consultare pana la data de 3 septembrie 2008. Textul final va fi elaborat in octombrie, urmand ca in urmatorii trei ani operatorii sa se conformeze noilor reglementari.