Promisa pentru anul 2004, amanata in 2005 si in 2006, cand au fost propuse trei variante, punerea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele GSM900 s-a transformat intr-o reducere intarziata pe o perioada de circa trei ani, considerata mai degraba un exercitiu de calcul, scrie analistul telecom Nicolae Oaca pe blogul sau. Potrivit acestuia, tarifele de interconectare cu operatorii mobili nu reflecta nici costurile serviciilor si nici dezvoltarea economica a Romaniei.

Motive: in primul rand lipsa datelor de intrare de la operatorii GSM900 pentru modelul LRIC de calcul, apoi usurinta cu care s-a dezis de rezultatele calcului si s-a recurs la o metoda empirica, reduceri anuale cu acelasi procent, care a tot fost scazut de la 14.8% la 11,3%. In 2006, ANRC se plangea ca Vodafone Romania si Orange Romania refuza sa furnizeze datele de intrare pentru modelul LRIC de calcul elaborat de Ovum, pentru care a si aplicat amenzi modice 15 milioane lei/zi intarziere sau circa 400 euro/zi. Sau, 0,15 milioane euro/an - 0,02% din cifra de afaceri de 870 milioane de euro in 2005.

Nefolosind date specifice telefoniei mobile din Romania furnizate de operatorii Orange Romania si Vodafone Romania, tarifele propuse de ANRC par mai degraba rodul unui exercitiu de calcul, valoarea propusa pentru reducere, lasa loc la interpretari, denotand mai degraba un calcul empiric.

Citeste materialul integral si comenteaza pe blogul analistului telecom Nicolae Oaca