Orange va lansa un serviciu de telefonie mobila destinat comunitatii est-europene din Marea Britanie, ca parte a strategiei noului director, Tom Alexander, de a extinde cea de-a treia retea britanica pe noi piete, informeaza The Guardian, citata de NewsIn. GlobalCell, operator de retele virtuale de telefonie mobila, va folosi reteaua nationala Orange pentru a-si oferi serviciile, oferind asistenta in mai multe limbi, precum poloneza, rusa, lituaniana, slovaca si engleza. Operatorul vrea ca in urmatoarele luni sa ofere asistenta si in limbile bulgara, romana, letoniana si ceha.

Prin aceste servicii, GlobalCell spera sa atraga clienti din randul celor care au imigrat recent din estul Europei. Retelele de telefonie mobila cauta sa colaboreze cu retelele virtuale pentru a utiliza capacitatea excedentara si pentru a tinti anumite sectoare ale pietei telecomunicatiilor pentru care propria marca nu ar fi potrivita. Tesco Mobile, de exemplu, foloseste reteaua O2, in timp ce Asda Mobile si BT Mobile utilizeaza Vodafone.

Piata de telefonie mobila este evaluata la un miliard de lire anual si se estimeaza ca se va dubla in urmatorii patru ani.

Piata este dominata de cea dintai retea virtuala din Marea Britanie, Virgin Mobile, ce utilizeaza reteaua T-Mobile si care a fost fondata de o echipa din care facea parte si Tom Alexander, care a preluat conducerea Orange la sfarsitul anului trecut. De cand s-a alaturat companiei, detinuta de France Telecom, acesta a facut o prioritate din utilizarea retelelor virtuale pentru atragerea unor noi clienti.