Curtea de Apel Bucuresti a suspendat revocarea fostului presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu, insa decizia instantei poate fi atacata cu recurs, informeaza NewsIn. Dan Georgescu, fostul presedinte al ANRCTI, a fost demis de catre premierul Tariceanu in luna august a acestui an, motivele invocate fiind o analiza a activitatii institutiei. Georgescu a atacat in instanta aceasta decizie.

"Nu cunosc motivele demiterii, nu mi s-a adus la cunostinta nimic in acest sens. Din punctul meu de vedere, aceasta decizie nu este motivata legal", a declarat atunci pentru NewsIn Dan Cristian Georgescu.

Guvernul a anuntat, pe 19 august, ca prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a semnat o decizie privind eliberarea lui Dan Cristian Georgescu din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Potrivit unor surse guvernamentale, demiterea lui Dan Cristian Georgescu din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei a fost semnata luni, 18 august, in urma unui audit intern si a unei evaluari a activitatii institutiei conduse de Georgescu. In urma acestui audit, s-au constatat anumite probleme, cum ar fi incalcarea mai multor prevederi legale.

Georgescu, care a fost eliberat din functia de presedinte al ANRCTI, spune ca motivele prezentate in decizie sunt nefondate si ca nu a avut nicio discutie cu prim-ministrul pentru a intelege nemultumirile privind activitatea sa.

Georgescu: Am intrat in atributii de miercuri, cand s-a pronuntat hotararea

Contactat de HotNews.ro, Dan Georgescu a anuntat ca decizia in instanta este executorie si ca practic si-a intrat in atributii inca de miercuri cand Curtea a dat aceasta hotarare.

"Decizia poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astept certificatul de grefa si apoi ma intorc la birou, dar incepand de astazi intru practic in atributii. De fapt incepand de ieri sunt din nou presedinte, deoarece Curtea s-a pronuntat pe data de 17 septembrie", a declarat Dan Georgescu.

Tudor Chiuariu: Vom face recurs la aceasta decizie

Contactat de HotNews.ro, Tudor Chiuariu, consilierul pe probleme juridice al premierului Tariceanu a confirmat ca "se va face recurs la hotararea Curtii de Apel, deoarece aceasta nu este definitiva".

Dan Georgescu: Guvernul va aproba azi un act normativ prin care se desfiinteaza ANRCTI

"Am intrat in posesia certificatului de grefa, am ajuns la ANRCTI si am incercat sa dau un mesaj de linistire oamenilor. Intre timp insa am aflat ca Guvernul are pe ordinea de zi introducerea unei Ordonante de Urgenta prin care se desfiinteaza ANRCTI si se reimparte autoritatea sau ceva de genul acesta", a spus pentru HotNews.ro, Dan Georgescu.

Premierul Tariceanu: Am restructurat ANRCTI

Calin Popescu Tariceanu a anuntat joi, intr-un briefing de presa, la finele sedintei de Guvern, restructurarea ANRCTI.

"Am aprobat astazi (joi) prin Ordonanta de Urgenta o lege prin care organizam Agentia Nationala de Comunicatii si Informatica, prin restructurarea prezentei autoritati si adaugara unor activitati suplimentare din domeniul informatic", a declarat primul ministru.

Dan Georgescu spera ca Senatul va respinge aceasta Ordonanta de Urgenta, iar Comisia Europeana se va sesiza

Dan Georgescu recunoaste ca i se aplica practic acelasi tratament prin care a trecut si predecesorul sau la conducerea "arbitrului pietei telecom" de la vremea respectiva, Ion Smeeianu, cu mentiunea ca situatia de fata cere interventia Comisiei Europene.

"Sigur ca este un fel de deja-vu, numai ca eu cred ca acum situatia este diferita pentru ca legea privind infiintarea autoritatii este in discutia Senatului si autoritatea trebuia sa treaca in subordinea Parlamentului, ori desfiintarea unei insitutii pe care tocmai Parlamentul voia sa o treaca in subordine mi se pare o sfidare la adresa legislativului. Oricum aceasta Ordonanta se trimite imediat ce se trimite la Monitor si la Senat si la Camera Deputatilor si presupun ca Senatul va emite o Lege de respingere a acestei Ordonante. Presupun ca va reactiona si Comisia Europeana, am auzit deja ca sunt semnale. Cred ca va reactiona de data asta pentru ca este evidenta incalcarea independentei autoritatii", a declarat pentru HotNews.ro Dan Georgescu.

Care este miza acestei masuri a Guvernului? Georgescu: Asta este marea intrebare

Intrebat de miza acestei masuri a Guvernului, Georgescu a recunoscut ca aceasta este marea intrebare dar nu a oferit o explicatie.

"Asta este marea intrebare. Sigur cu domnul Smeeainu explicatia era politica pentru ca venise un nou Guvern si noul Cabinet voia sa-si puna oamenii cu care sa formeze o echipa. Acum cu doua luni inainte de alegeri lucrurile sunt destul de inexplicabile. Nu stiu de ce este incrancenarea asta teribila pe controlul acestei institutii pe ultima suta de metri", a mai spus Georgescu.

Dan Georgescu si Ion Smeeianu, doi presedinti ANRCTI care au atacat in instanta deciziile premierului Tariceanu

Masura demiterii lui Dan Georgescu a surprins piata telecom in conditiile in care acesta fusese numit in functie chiar de catre premierul Tariceanu, care l-a destituit mai intai pe fostul presedinte, Ion Smeeianu, masura care a generat, la acea vreme, un adevarat scandal.

In cursul anului 2005, Ion Smeeianu a fost demis din functia de presedinte al ANRC, de catre premierul Tariceanu, in locul sau fiind numit Dan Georgescu. In 2006, in urma procesului pe care i l-a intentat premierului, pe motivul demiterii abuzive, Smeeianu a avut castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie si urma a fi repus in functie. In iarna lui 2006, insa, o decizie adoptata de Guvern, in prag de sarbatori, a desfiintat ANRC-ul, stabilind infiintarea unei alte autoritati, cu activitate similara, sub denumirea ANRCTI. Presedinte al noii autoritati a fost numit Dan Georgescu.