Comisia Europeana a decis joi sa trimita cazurile Romaniei si Bulgariei la Curtea Europeana de Justitie pentru deficientele in implementarea numarului de urgenta 112, cu un ultim termen-limita de trei luni in care autoritatile mai pot remedia situatia, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Ministrul Comunicatiilor a tinut sa asigure, in aceasta saptamana, ca nu se va ajunge aici, dupa ce a participat la testarea noii solutii de localizare a apelurilor din retelele mobililor catre 112, promitand ca sistemul va deveni complet functional pana la sfarsitul lui noiembrie.

"Astept ca numeroasele angajamente politice facute de autoritatile bulgare si romane pentru a garanta functionarea completa a numarului de urgenta 112 sa fie luate foarte serios. Termenul limita pentru ca numarul 112 sa fie complet operational a fost la 1 ianuarie 2007, asa ca decizia de azi (joi, 18 septembrie, n.r.) de a trimite ambele tari la Curtea Europeana de Justitie va fi executata imediat daca exista si cel mai mic dubiu privind respectarea in totalitate a legislatiei UE pana la sfarsitul anului", a declarat comisarul pentru comunicatii, Viviane Reding.

Bruxelles-ul inchide cazul daca sistemul este complet functional pana pe 18 decembrie 2008

Cazurile Romaniei si Bulgariei sunt insa foarte diferite - daca in Bulgaria, numarul de urgenta 112 nu este functional la nivelul intregii tari, in Romania problema este legata de identificarea apelantului atunci cand foloseste un telefon mobil.

Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a raportat ca faza de testare a demarat saptamana aceasta si ca primele teste sunt pozitive, angajandu-se ca pana la 20 noiembrie, identificarea apelantilor care folosesc telefoane mobile sa fie functionala in toata tara. Cu toate ca termenul-limita era 1 ianuarie 2007, autoritatile romane s-au mobilizat abia anul acesta pentru implementarea sistemului si organizarea de licitatii publice pentru softurile necesare.

Expertii CE se vor deplasa la Bucuresti in ultima saptamana a lunii octombrie pentru a evalua implementarea acestui sistem, verificand si cu operatorii de telefonie mobila informatiile furnizate de autoritatile romane.

Daca sistemul de localizare a apelurilor de pe telefoanele mobile va fi intr-adevar functional pana la 18 decembrie 2008, CE va inchide automat cazul, nemaifiind nevoie de o decizie in Colegiul Comisarilor in acest sens.

22 noiembrie 2008 - termenul limita anuntat de MCTI pentru localizarea apelurilor de pe mobil la 112

In replica, Ministerul Comunicatiilor a transmis joi un comunicat in care apreciaza drept pozitiv anuntul CE de amanare a termenului pentru rezolvarea problemelor 112, promitand ca localizarea apelurilor din retelele mobile la 112 va fi functionala in toata tara pana pe 22 noiembrie 2008.

Pentru deficientele sistemului 112, Comisia Europeana a deschis o procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei, la sfarsitul lui 2007. Procedura are trei faze, fiecare avand in medie o durata de cate doua luni de zile pentru remedierea problemelor. In luna martie, cu ocazia vizitei in Romania, comisarul european Viviane Reding si-a exprimat increderea, la finalul discutiilor cu autoritatile romane, ca nu va fi nevoita ca in vara sa aduca Romania in fata Curtii Europene de Justitie in aceasta problema. Ministrul Borbely asigura chiar ca nu sunt probleme si ca procedura nu va inainta.

Cu toate acestea, in aprilie, Romania a primit a doua scrisoare de avertizare in procedura, aceasta fiind ultima faza a acestei proceduri inainte ca acest caz sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie.