Fostul presedinte ANRCTI, Dan Georgescu, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro ca a atacat in instanta Ordonanta de Urgenta prin care s-a restructurat vechea autoritate, atentionand ca noul act stirbeste grav independenta autoritatii fiind mult mai permisiv privind motivele prin care poate fi demis un sef de reglementare. In privinta noilor solicitari ale comisarului european pe telecomunicatii, Viviane Reding, Georgescu sustine ca acestea sunt neobisnuit de dure, tinand cont ca documentele sunt cerute in limba romana.

"Este o cerere foarte dura, mai ales ca documentele sunt solicitate in limba romana, tocmai pentru a se evita situatii de genul "eroare de interpretare". Cu alte cuvinte vor sa se bazeze pe translatorii oficiali de acolo", a spus Georgescu.

Georgescu: Noua Ordonanta stirbeste grav independenta arbitrului telecom

In plus, Georgescu a declarat pentru HotNews.ro ca a atacat in instanta recenta Hotarare de Urgenta prin care s-a desfiintat ANRCTI.

“Am depus o actiune in instanta pentru declararea neconstitutionalitatii Ordonantei 106/2008 prin care s-a restructurat ANRCTI si s-a infiintat ANC. Nu stiu termenul in care se va judeca aceasta cerere, dar ea va fi trimisa Curtii Constitutionale. Daca justitia declara neconstitutionala aceasta ordonanta de urgenta, actul este anulat, si se revine la fosta ANRCTI, eu urmand a fi presedintele acesteia, conform hotararii instantei care a suspendat decizia premierului”, a declarat Dan Georgescu.

Potrivit acestuia, noul act normativ este mult mai permisiv fata de Ordonanta anterioara, respectiv 134/2006 la capitolul “incetarii din functie a presedintelui autoritatii”.

Georgescu sustine ca “pe baza vechii ordonante, premierul putea demite un sef ANRCTI doar in trei situatii, respectiv: pentru incalcarea prevederilor Ordonantei cadru (ordonanta 79 care stabileste cadrul de reglementare a comunicatiilor electronice in Romania, pentru condamnare penala ramasa definitiva si pentru incapacitate de munca mai mult de 120 zile”.

“In noua Ordonanta de urgenta (106/2008) nu mai scrie ca in Ordonanta 134 “incetarea mandatului” ci “revocarea din functie”. Aceasta poate fi facuta de catre primul ministru pentru incalcarea actelor normative din domeniu, deci un termen foarte general. Asta nu inseamna numai legi ci si Hotarari de Guvern, Ordine ale ministrului comunicatiilor, deci poti fi demis practic pentru orice, daca nu esti de acord cu un ordin venit de sus, si asta denota ca Guvernul, prin posibilitatea demiterii dupa bunul plac, a stirbit grav independenta autoritatii”, a precizat Georgescu.

Teodorescu, secretar de stat MCTI: Vom da curs cererii comisarului Reding

Tot in legatura cu scrisoarea adresata vineri autoritatilor romane de catre comisarul Vivine Reding, Constantin Teodorescu, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor sustine ca raspunsul va fi trimis in timpul cerut.

”In prezent avem legaturi cu Directia Afaceri Europene (DAE) impreuna cu care vom formula toate raspunsurile necesare. Vom da curs cererii comisarului Viviane Reding si vom trimite acele documente in timpul indicat”, a mentionat Teodorescu.

Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, a trimis vineri o a doua scrisoare urgenta ministrului roman al telecomunicatiilor, Károly Borbely, ca urmare a demiterii Presedintelui ANRCTI si a restructurarii autoritatii.

Oficialul european a cerut si mai multe detalii precum si documente in limba romana, atentionand ca raspunsul anterior al autoritatilor romane nu a oferit informatiile necesare Comisiei pentru a elimina ingrijorarea privind eventuala afectare a independentei autoritatii de reglementare.