Incepand de marti, utilizatorii serviciilor de telefonie mobila vor putea trece de la o retea la alta, fara sa mai fie nevoiti sa isi schimbe numarul de telefon. Faptul ca un abonat va avea acelasi numar de telefon, indiferent de retea, ar starni insa confuzie in randul clientilor, pentru ca acela care formeaza numarul nu va mai sti exact in ce retea este cel catre care se indreapta apelul. Situatia poate duce la facturi mai mari, mai ales in cazul celor care au tarife mai mici pentru convorbirile in retea.

Din acest motiv, Autoritatea Nationala pentru Comunicatii a cerut companiilor de telefonie mobila sa introduca un ton distinctiv care sa ii avertizeze pe clienti ca numarul celui apelat a fost mutat intr-o alta retea, anunta Realitatea Tv.

Legislatia care reglementeaza operatiunea a fost adoptata luna aceasta.

"Din 21 octombrie 2008, orice utilizator va putea beneficia de portabilitate in 10 zile de la depunerea unei cereri la furnizorul la care doreste sa se aboneze. Posibilitatea abonatilor de a-si pastra numarul de telefon atunci cand isi schimba furnizorul le asigura acestora o mai mare libertate de alegere si indeparteaza o bariera importanta din calea dezvoltarii concurentei in sectorul comunicatiilor", a declarat fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, Dan Georgescu, citat de Mediafax.

El a adaugat ca portabilitatea va permite abonatilor sa aleaga oferta cea mai avantajoasa sau potrivita cu necesitatile acestora si va stimula concurenta intre furnizorii de servicii de comunicatii.

In Romania exista, in prezent, peste 20 milioane de utilizatori de telefonie mobila.