Operatorii de telefonie sunt optimisti dupa introducerea portabilitatii numerelor si considera cu totii ca vor avea de castigat, desi acest lucru nu este posibil, dat fiind ca unii vor castiga clientii pe care altii ii vor pierde. E de asteptat sa se reduca diferenta dintre tarifele in retea si cele in afara retelei, iar activarea portabilitatii pentru un client nu trebuie sa dureze mai mult de zece zile. In doi ani, circa 20-25% dintre numere vor fi portate, a estimat Liviu Nistoran, seful Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), la o conferinta extinsa organizata de institutie. Seful ANC spune ca autoritatea va interveni in cazul in care costul pentru un utilizator va trece de 20 de euro la portarea numarului.

Daca previziunile sefului ANC se vor adeveri inseamna ca peste cinci milioane de romani vor schimba reteaua in urmatorii doi ani, pastrand numarul. Portabilitatea nu e posibila intre numere fixe si mobile sau invers, ci doar intre fix-fix si mobil-mobil. Dupa discutii cu operatorii, autoritatea a cazut de acord ca pentru prima luna sa stabileasca un plafon maxim de 300 portari/zi/operator "donor", astfel incat sistemele informatice sa nu fie puse in dificultate. Apoi plafonul va fi ridicat in functie de cereri.

"Portabilitatea e echivalenta cu divortul, nu toate cuplurile se vor desparti dar sotii vor veni mai des cu cadouri acasa", spune Liviu Nistoran. Operatorii se arata si ei foarte optimisti, spun la unsion ca vor castiga clienti, ca e bine pentru public si ca vor fi motivati sa-si imbunatateasca ofertele. O fraza revine mereu "e mai mult o oportunitate decat o amenintare", insa fiecare operator a tinut sa mai adauge cate ceva legat de portabilitate, fie un avertisment, fie o comparatie.

Operatorii sunt optimisti, desi unii vor pierde clienti

Romtelecom spune ca, desi portabilitatea are efecte evidente mai ales in telefonia mobila, e importanta si pentru cea fixa. Compania crede ca va castiga clienti, dar trebuie mentionat ca portabilitate pentru telefonie fixa se poate face numai in limitele aceluiasi judet. Mai trebuie precizat ca daca un client Romtelecom care are un abonament ce cuprinde atat telefonie cat si internet, portarea va aduce cu sine si pierderea abonamentului de internet, deoarece Romtelecom nu ofera inca abonamente care sa aiba doar DSL.

Orange, prin vocea lui Dorin Odiatiu, directorul pentru afaceri internationale si interconectare, nu crede ca introducerea portabilitatii va influenta masiv numarul sau de clienti si adauga ca "portabilitatea e un beneficiu doar cand clientul e nemultumit" insa noua masura e un miljoc de accelerare a concurentei, fiindca pe piata telefoniei mobile sunt cinci operatori si intra al saselea curand.

Reprezentantul RCS&RDS subliniaza ca "in doi - trei ani portabilitatea va avea efecte mai vizibile si palpabile pentru toata lumea", crede Valentin Popoviciu, director de dezvoltare al companiei.

Cei de la Vodafone atrag atentia ca daca portabilitatea va avea prea mare succes, adica un procent foarte mare de oameni isi vor schimba reteaua pastrand numarul, inseamna ca piata este "volatila, cu multi clienti nemultumiti, ceea ce nu ar fi un suuces", a spus Mihai Tarniceanu, director strategie, reglementari si afaceri publice Vodafone Romania. Finlanda e tara cu cea mai mare rata a portabilitatii din Europa, aproape 70%.

"Introducerea portabilitatii e ultima bariera din calea libertatii totale a pietei romanesti de telefonie mobila", crede Stefanos Teocharopoulos, CEO al Cosmote Romania, companie convinsa ca numarul celor care vor veni in portofoliul sau de clienti il va depasi pe cel al clientilor care vor parasi Cosmote.

Costurile portabilitatii suportate diferit de operatorii de telefonie mobila

Costurile portarii numarului se ridica la 11 euro pentru numerele din retelele mobile si 13 euro pentru retelele fixe si va fi suportat de operatorul spre care migreaza clientul pentru a compensa costurile generate de portare pentru operatorul "donor" .

Vodafone a anuntat ca va suporta pana la sfarsitul acestui an costurile portabilitatii pentru cei care aleg serviciile Vodafone de telefonie mobila sau fixa pe baza de abonament. Contactati de HotNews.ro, oficialii Vodafone au precizat ca "cei care aleg sa treaca pe cartela vor trebui sa plateasca taxa de transfer de 11 euro". Pe de alta parte, Orange si Cosmote spun ca vor suporta costurile portabilitatii atat pentru abonati cat si pentru clientii prepay.

"Momentan nu percepem niciun tarif pentru portarea numerelor in reteaua Orange, oferta speciala valabila atat pentru abonatii cat si pentru utilizatorii de cartele preplatite din alte retele de telefonie mobila. Pe viitor avem in vedere perceperea unor tarife pentru portarea numerelor, diferentiate in functie de serviciu: abonament sau cartela preplatita", au precizat oficialii Orange.

"Cel putin pana la sfarsitul acestui an, Cosmote va suporta costurile atat ale abonatilor cat si ale clientilor prepay, cu mentiunea ca in cazul clientilor cu cartela, acestia vor plati initial cei 11 euro, care se vor intoarce insa inapoi sub forma de credit de comunicare", au declarat pentru HotNews.ro, reprezentantii Cosmote Romania.

Seful ANC: Daca vom vedea in piata costuri mai mari de 20 euro la portabilitate, vom interveni

Presedintele ANC, Liviu Nistoran, sustine ca autoritatea va veghea ca nivelul costurilor legate de portabilitate sa nu depaseasca maximul de 20 euro.

"Noi am reglementat costurile de portabilitate intre operatori, iar pentru utilizatorii finali operatorii sunt cei care stabilesc taxele plecand, in cazul operatorilor de telefonie mobila, de la pretul de referinta de 11 euro. Din punctul de vedere al autoritatii de reglementare, daca taxa legata de portabilitate va depasi 20 euro ne rezervam dreptul de a interveni. Noi consideram ca aceasta suma ar acoperi mai mult decat suficient atat costurile de transfer (11 euro) plus costuri aditionale (costul SIM-cardului, spre exemplu). Marti insa, cei mai mari trei operatori de telefonie mobila au anuntat ca tarifele de portare vor fi zero in cazul clientilor postpaid. E un semnal ca aceste costuri vor fi foarte scazute sau zero", a spus Nistoran.

Portabilitatea in Europa

In cateva tari din Occident portabilitatea s-a produs acum mai bine de un deceniu, uneori intai la telefonie fixa, alteori concomitent cu telefonia mobila. In Finlanda, 67% dintre utilizatorii de telefonie mobila si-au portat numarul, ceea ce face ca tara nordica sa aiba cel mai ridicat procent. Erau luni cand 200.000 de oameni isi portau numarul, ceea ce e mult la sase milioane de utilizatori. In prezent lucrurile s-au mai calmat iar lunar sunt portate cam 30.000 numere. Interesant este ca liderul pietei a pierdut cota, de la 60%, la 40% dupa introducerea portabilitatii.

La noi, din momentul cererii, pana la intrarea in vigoare a portabilitatii trebuie sa treaca maxim zece zile, insa ANC spune ca va incerca sa reduca perioada maxima pe viitor. In tari precum Australia si Hong Kong totul se poate face in cateva ore. "Daca portarea va dura mai mult de zece zile luam masuri, impunem sanctiuni, chiar si maine vom face asta pentru ca sunt mici deficiente la unii operatori", a precizat Nistoran

E bine de stiut ca si un utilizator care e sub contract cu un operator isi poate transfera numarul in alta retea, insa va trebui sa achite taxe de reziliere.

E clar ca portabilitatea vine mult dupa ce s-a produs in pietele de traditie, iar vocile sunt impartite. Directorul de dezvoltare al RCS&RDS spune ca a venit prea tarziu pentru a mai schimba ceva pe o piata in care jocurile sunt facute, in timp ce Liviu Nistoran spune ca "a venit cam tarziu dar am prins totusi ultimul vagon", iar momentul e inca bun fiindca avem o rata de penetrare buna a telefoniei mobile.

Mai multe detalii despre portabilitate