Bombardamentul cu SMS-uri pentru cei care apeleaza abuziv numarul de urgenta 112 va incepe in maxim 30 de zile, dupa ce joi a intrat in vigoare o decizie in acest sens data de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC). Masura va fi aplicata timp de trei luni, iar costurile mesajelor trimise vor fi suportate de operatorii de telefonie mobila. Dupa aceasta perioada ANC va evalua impactul si va decide continuarea bombardamentului cu SMS-uri sau implementarea unor alte metode menite sa limiteze abuzurile.

"Dupa ce Serviciul de Telecomunicatii Speciale, impreuna cu operatorii si autoritatile vor incheia protocoalele cu Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) si vor implementa sistemul, cei care vor suna abuziv la numarul unic de urgenta 112 vor fi bombardati cu SMS-uri", a anuntat vineri autoritatea de reglementare.

Maxim 50 de mesaje scurte pentru cine a sunat abuziv de mai mult de 10 ori intr-o zi

Bombardamentul consta, pentru inceput, in transmiterea unor calupuri de mesaje scurte catre utilizatorii care au apelat de mai multe ori abuziv serviciul de urgenta 112. Avand in vedere faptul ca peste 90% din apelurile abuzive sunt initiate din retelele publice mobile de telefonie, se urmareste in principal descurajarea apelurilor abuzive din aceste retele. Mesajul transmis abonatilor va avea urmatorul continut: „Ati apelat abuziv serviciul de urgenta 112. Veti suporta rigorile legii”.

Potrivit deciziei ANC, (articolul 35) in cazul utilizatorilor care au apelat abuziv de 5 pana la 10 ori, in cursul aceleiasi zile, serviciul de urgenta 112, vor fi transmise pana la 20 de mesaje scurte. Pentru cei care au sunat abuziv de mai mult de 10 ori, in aceeasi zi la 112, vor fi transmise pana la 50 de mesaje scurte.