Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, a anuntat vineri ca piata telefoniei mobile va fi mai slaba decat estimarile anterioare in ultimul trimestru din acest an, ca urmare a incetinirii cresterii economice si ca piata va continua sa scada si in 2009, informeaza Reuters. Pentru sfarsitul acestui an, Nokia a anuntat ca vanzarile si profitabilitatea vor fi afectate, iar actiunile companiei au scazut la cel mai mic nivel din august 2004.

Pentru sfarsitul acestui an, Nokia estimeaza ca vor fi vandute 1,24 miliarde telefoane mobile in toata lumea, mai putin fata de estimarile anterioare de 1,26 miliarde unitati.

In acelasi timp, Nokia a mai anuntat ca volumul vanzarilor de telefoane mobile dar si de echipamente telecom la nivel mondial va continua sa scada si in 2009. Actiunile producatorului finlandez au scazut vineri cu peste 7% pana la valoarea de 9,56 euro, cel mai mic nivel din august 2004.

Zona euro a intrat in recesiune si cresterea economica incetineste la nivel mondial. Nokia a anuntat vineri ca se asteapta la vanzari mondiale de telefoane mobile de 330 milioane unitati in trimestrul patru al acestui an, sub media estimarilor Reuters care anuntau vanzari de 346 milioane unitati pentru sfarsitul acestui an.

Nokia a mai anuntat ca se asteapta ca, in trimestrul patru din 2008, cota de piata sa fie la acelasi nivel sau chiar usor mai ridicata decat in trimestrul anterior, dar ca vanzarile si profitabilitatea vor fi afectate.