„Numarul de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale din Romania a crescut de la 5,24 milioane la sfarsitul anului 2007 la 5,58 milioane la jumatatea anului 2008. Aproape 2 milioane dintre acesti abonati sunt deserviti prin intermediul retelelor satelit de tip DTH”, a declarat marti presedintele ANC Liviu Nistoran. In ultimii doi ani, numarul furnizorilor de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a scazut cu circa 100 de operatori, in prezent activand 543 de furnizori, semn ca piata este in consolidare.

Datele preliminare adunate de ANC de la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale oferite contra cost utilizatorilor finali arata ca dintre cei 543 de furnizori operationali la jumatatea anului, 5 ofera serviciul prin retele satelit si unul prin tehnologie IP, restul fiind furnizori de televiziune prin cablu.

Rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale era de 76% la 30 iunie 2008, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rata de penetrare a serviciilor de retransmisie prin retele satelit s-a dublat in ultimul an – de la 13,2% in iunie 2007 la 27% in iunie 2008.

In ceea ce priveste rata de penetrare a serviciilor de retransmisie prin intermediul retelelor de cablu, utilizarea acestora prezinta fluctuatii de la o perioada la alta, trendul general fiind de scadere incepand cu anul 2007, avand in vedere aparitia pe piata a solutiilor de tip DTH care, fie au reprezentat o alternativa la televiziunea prin cablu, fie au suplinit lipsa ofertelor de astfel de servicii in anumite zone din mediul rural unde nu au fost dezvoltate retele de cablu.

Rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin intermediul retelelor de cablu in mediul urban era de 70% la jumatatea anului, in timp ce in mediul rural doar 24,6% dintre gospodarii receptionau programe de televiziune prin cablu. Practic, din punct de vedere al structurii abonatilor in functie de mediul de resedinta, 77% dintre abonati se regaseau in mediul urban, fata de 23% in mediul rural.

La 30 iunie 2008, in jur de 2,11 milioane abonati receptionau programele audiovizuale in format digital, cei mai multi – 1,97 milioane - prin intermediul retelelor DTH.

„Este clar ca industria de cablu se confrunta cu o concurenta din ce in ce mai puternica din partea sistemelor de comunicatii prin satelit, dar raspunde printr-o modernizare continua a serviciilor in vederea pastrarii bazei de clienti. Nu in ultimul rand, exista cablisti care furnizeaza si servicii prin DTH, dovedind ca exista receptivitate in acest domeniu pentru noile tehnologii si solutii de business si ca extinderea bazei de clienti ramane o prioritate, indiferent de tehnologiile utilizate”, a mai precizat Nistoran.

Veniturile din furnizarea contra-cost a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale la nivelul pietei cu amanuntul au crescut cu aproximativ 20% de la 1,02 miliarde lei in 2006 la 1,22 miliarde de lei in 2007, cresterea reala, calculata in functie de indicele anual al preturilor de consum pentru servicii comunicat de INS pentru anul 2007, fiind de 14,7%.