Factura de telefonie mobila ar trebui sa scada cu minim 25-30% in urmatorii trei ani, iar primele reduceri vor aparea in primavara, gratie unei decizii a arbitrului telecom (ANC) de reducere a tarifelor percepute de operatorii mobili pentru apelurile venite din alte retele.

Cei mai afectati ar fi Orange si Vodafone, care trebuie sa-si reduca tarifele cerute pana la 5,03 eurocenti/minut din ianuarie, in timp ce tariful Cosmote si Telemobil va fi de 6,4 eurocenti/minut, iar cel al RCS&RDS de 7,21 eurocenti/minut din februarie 2009. ANC sustine ca asimetria tarifelor este necesara pentru a nu intari dominanta Orange si Vodafone.

Reactiile la aceasta decizie:

1: Orange acuza ANC ca protejeaza interesele unor operatori si cere modificarea deciziei

2: Zapp: Daca tariful de interconectare ar fi zero am fi o companie foarte fericita

3: Cosmote: vom analiza decizia si impactul acesteia

4: Vodafone: Decizia contravine ultimelor cerinte ale Comisiei Europene

5: ANC spune ca Vodafone dezinformeaza si aminteste Orange si Vodafone ca li s-a tot amanat aceasta reducere a tarifelor

6: Romtelecom apara ANC: Ar fi fost absolut inacceptabil ca tarifele sa nu fie reduse

7: RCS&RDS aproba decizia si taie si mai mult din tarife

8: Nistoran, ANC: Subventia RCS&RDS a tarifului in afara retelei nu este ilegala

Preturile la telefonia mobila vor scadea din primavara lui 2009

"Estimam ca prin aceasta decizie supusa spre consultare publica, care va fi trimisa si Comisiei Europene, factura de telefonie mobila va scadea cu cel putin 25%-30% in urmatorii trei ani. Scaderea tarifelor coroborata cu alte decizii respectiv portabilitatea, comparatorul de tarife vor genera o scadere semnificativa a tarifelor la utilizatorilor finali, poate nu azi, nu maine dar cu siguranta ca in primavara anului viitor vom vedea scaderea tarifelor la telefonie", a declarat joi Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Toti cei cinci operatori au monopol si vor avea tarife reglementate. Asimetria tarifelor va disparea undeva in 2011

Daca pana acum doar Orange si Vodafone erau considerante companii cu dominanta pe piata si aveau tarife reglementate, autoritatea de reglementare in telecomunicatii a stabilit ca in prezent toti cei cinci operatori de telefonie mobila (Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS si Telemobil) detin monopol pe piata terminarii apelurilor in propria retea, ceea ce le confera controlul absolut asupra comunicarii cu utilizatorii proprii.

"In toate practicile de reglementare e principiul de a asigura un echilibru in piata. Astfel in cazul in care ai doi operatori dominanti in piata, cum este la noi, nu inseamna ca trebuie sa intaresti aceasta dominanta. Au EBITDA de peste 500 milioane euro, profituri operationale de peste 250-350 milioane euro ceea ce este un lucru de laudat intr-o economie de piata, insa deciziile de reglementare nu trebuie sa le intareasca dominanta. Prin pastrarea acestei asimetrii, se urmareste asigurarea acestui echilibru. Pe de alta parte, nu poti sa scazi brusc tarifele operatorilor pentru ca atunci planurile de afaceri sunt distruse iremediabil, EBITDA si investitiile sunt compromise. De aceea aceste scaderi se fac gradual", a spus Nistoran.

Aceasta asimetrie a tarifelor este preconizata a lua sfarsit undeva in anul 2011.

"Schimburile de apeluri intre ei sunt total disproportionate in favoarea celor mari. Sigur ca asimetria nu poate dura la infinit. Noi ne-am propus ca asimetria sa se incheie undeva in jurul anului 2011, insa in 2009 vom incepe o noua analiza si cel tarziu in 2010 vom avea o situatie clara la cat va fi acest tarif simetric intre toti operatorii", a spus Nistoran.

Orange crede ca ANC favorizeaza un grup de operatori si cere modificarea deciziei

Reactiile operatorilor nu au intarziat sa apara. Orange este de parere ca ANC favorizeaza anumiti operatori telecom si cere modificarea deciziei.

"In conditiile in care ANC decide sa mentina tarifele de interconectare la un nivel ridicat pentru unii operatori, tarifele pentru utilizatori nu vor putea scadea in mod corespunzator. Prin introducerea nejustificata a asimetriilor in relatiile de interconectare intre operatori, care contravine flagrant recomandarilor Comisiei Europene, ANC prejudiciaza interesul consumatorilor si protejeaza interesele comerciale ale unui grup de operatori. Consideram ca ANC va intelege ca varianta propusa este inacceptabila si va modifica decizia in mod corespunzator", au declarat oficialii Orange Romania.

Zapp: Am fi foarte fericiti daca tariful ar fi zero

Nu toti operatorii sufera. Telemobil sustine ca ar fi cea mai fericita companie daca tariful ar ajunge la zero.

"Zapp intotdeauna a sustinut ca tarifele de interconectare practicate de operatori sunt foarte mari, iar aceasta este principala cauza care ne impiedica sa reducem costurile catre clientul final. Daca tariful de interconectare ar deveni 1 sau 0 centi, Zapp ar fi o companie foarte fericita pentru ca acest lucru ne-ar permite sa reducem la randul nostru tarifele practicate, afectand pozitiv utilizatorii care s-ar bucura de tarife mai mici pentru serviciile de telefonie mobila.

De asemenea ar determina o crestere a nivelului de concurenta intre operatori prin prisma faptului ca reducerea taxelor de interconectare ar ridica bariera pentru reducerea tarifelor pentru apelurile in afara retelei, acestea fiind influentate de aceste taxe", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Zapp.

Zapp nu pare deranjat ca RCS&RDS va cere un tarif mai mare

Interesant este ca Zapp pare sa dea dreptate ANC care a permis RCS&RDS sa ceara un tarif mai mare fata de ceilalti operatori.

"Stabilirea unui tarif de interconectare trebuie sa se faca in functie de marimea operatorului si tinand cont de cota de piata si puterea sa mult redusa fata de alti jucatori semnificativi din piata. Intelegem reglementarea taxei de interconectare si in cazul operatorilor mici atata vreme cat prevederile legale de fundamentarea tarifelor in functie de costuri sunt respectate", au mai precizat oficialii Zapp.

Cosmote analizeaza impactul deciziei

Pentru Cosmote Romania, decizia ANC necesita timp de analiza.

"Anuntul facut de ANC in legatura cu reglementarea tarifelelor de interconectare pentru Cosmote necesita o analiza amanuntita, datorita complexitatii proiectului. In prezent, analizam prevederile incluse in proiect si potentialul impact al acestora asupra operatiunilor. Vom fi in masura sa putem face comentarii mai ample odata ce vom avea rezultatele acestei analize", au declarat oficialii Cosmote Romania.

Vodafone pune sub semnul intrebarii independenta ANC

Pe de alta parte, reprezentantii Vodafone Romania spun ca propunerea ANC intra in contradictie cu ultimele recomandari ale Comisiei Europene.

"Consideram ca propunerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, privind scaderea tarifelor de interconectare, este o initiativa discriminatorie pentru operatorii Vodafone Romania si Orange Romania, de natura sa descurajeze competitia. Mai mult, aceasta actiune intra in contradictie cu ultimele recomandari ale Comisiei Europene si creeaza dezechilibre majore pe piata locala de telecomunicatii", au precizat oficialii Vodafone Romania.

Vodafone aduce in sprijinul acestor afirmatii atat o propunere de recomandare a Comisiei Europene care cere simetria tarifelor atat la fix cat si la mobil, dar si o pozitie comuna a Grupului Reglementatorilor Europeni (in care ANC este membru activ) asupra simetriei ratelor de terminare in retele fixe si mobile si "pune sub semnul intrebarii statutul ANC, de arbitru independent, corect si nepartinitor al pietei de telecomunicatii din Romania".

Vodafone: Operatorii mobili sunt discriminati fata de cei de telefonie fixa

Operatorul mobil acuza ANC de discriminare fata de tratamentul aplicat operatorilor de telefonie fixa.

"De asemenea, aceasta decizie dovedeste inca o data ca ANC foloseste o unitate de masura diferita in cazul reglementarilor pe piata de telefonie fixa, fata de piata de telefonie mobila. Astfel, toti operatorii de telefonie fixa din Romania, indiferent de momentul intrarii in piata sau de cota de piata, au impuse in prezent rate de interconectare simetrice, cu o perioada de tranzitie de 9 luni pentru a ajunge la tariful stabilit de ANC. Prin comparatie, in cazul telefoniei mobile, operatorilor Cosmote, Zapp si RCS&RDS le-a fost si le este permisa practicarea unor rate de interconectare cu mult mai mari decat cele impuse Vodafone si Orange, cel putin 9 ani, intre 2003 si 2011", mai sustine Vodafone.

ANC: Vodafone deformeaza cerintele de la Bruxelles

In replica, ANC sustine ca interpretarea Vodafone a cerintelor europene este deformata in interes propriu.

"Vodafone alege sa interpreteze prin omisiune, in favoarea sa, si recomandarea Comisiei, si informatiile prezentate astazi de ANC. Recomandarea Comisiei este menita sa asigure politici de reglementare armonizate la nivel european. Comisia recomanda autoritatilor nationale sa asigure tarife simetrice de interconectare pina la sfarsitul lui 2011 si ANC preconizeaza ca va elimina toate asimetriile pina la acel moment.

Sa nu uitam ca Vodafone si Orange au avut o panta lenta de ajustare si chiar unele aminari de la aceasta si, in mod simetric, celorlalti operatori li se acorda un tratament similar", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Romtelecom ia apararea ANC

Cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania, Romtelecom, ii ia apararea arbitrului telecom.

"Decizia anuntata astazi de ANC, de a nu amana reducerea tarifelor de interconectare ale Orange si Vodafone, este una normala si perfect justificata. Cand exista o decizie a autoritatii inca din 2006, care prevede tariful de interconectare de 5,03 eurocenti /minut de la 1 ianuarie 2009, ar fi fost absolut inacceptabil ca o asemenea decizie sa se modifice cu cateva saptamani inainte de 1 ianuarie 2009. Continuarea investitiilor in telecom-ul din Romania depinde foarte mult de stabilitatea si predictibilitatea cadrului de reglementare", a precizat pentru HotNews.ro Catalin Dima, Director executiv juridic si de relatii publice al companiei.

RCS&RDS saluta decizia ANC si taie si mai mult din tarife

Nu in cele din urma si RCS&RDS a tinut sa salute decizia anuntata joi de arbitrul telecom.

"RCS&RDS considera ca aceasta pozitie ANC in legatura cu tarifele de interconectare este una de deplina normalitate, in directia respectarii si aplicarii legii si va avea un impact pozitiv, important in favoarea consumatorilor. Compania noastra este decisa ca tarifele practicate catre clientii sai, pentru apeluri catre clienti din reteaua oricarui alt operator, sa fie egale cu tarifele de interconectare, fara a adauga nici un alt tarif suplimentar", a declarat Alexandru Oprea, presedintele RDS&RDS.

Ca urmare a acestei decizii, RCS&RDS a revizuit si tarifele comunicate cu o zi in urma pentru noul pachet de servicii de telefonie fixa si mobila lansat. Abonamentul, care costa 2 euro/luna, permite acum convorbiri taxate cu 1 eurocent/minut, catre orice retea fixa nationala, cu 5 eurocenti/minut catre retelele Orange si Vodafone, cu 6,5 eurocenti/minut catre retelele Cosmote si Zapp, cu 5 eurocenti/minut catre retelele fixe din Europa (UE), SUA si Canada si cu 12 eurocenti/minut catre retelele mobile din Europa (UE), SUA si Canada.

Anterior, convorbirile catre retelele Cosmote si Zapp erau taxate cu 8 eurocenti/minut.

Seful ANC: Este legal ca RCS&RDS sa ofere convorbiri sub tarifele de interconectare reglementate

Presedintele ANC sustine ca RCS&RDS nu se afla in ilegalitate cand ofera aceste servicii sub tarifele de interconectare reglementate.

"Este absolut legal intr-o economie de piata si sunt foarte dese campaniile promotionale in care operatorii subventioneaza diverse lucruri. In cazul acesta este vorba de o subventie a tarifului din afara retelei. Nu e nimic ilegal, este o actiune de marketing si depinde de ei cat va dura", a explicat Liviu Nistoran.

In prezent, compania permite prin acest abonament convorbiri catre toti ceilalti operatori de telefonie mobila la preturi sub tarifele de interconectare cerute de acestia.