Operatorii telecom interesati de una din cele doua licente, care vor permite servicii de tip WiMAX, pot cumpara incepand de luni caietul de sarcini, contra sumei de 1500 lei, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC). Calendarul procedurii de selectie a fost insa modificat, aflarea castigatorilor urmand a se face in luna martie 2009 si nu in luna ianuarie cum se anuntase anterior. Presedintele ANC, Liviu Nistoran, a declarat pentru HotNews.ro ca prelungirea termenului de depunere a ofertelor s-a facut la cererea operatorilor, care au invocat ca perioada de elaborare a ofertelor ar coincide cu sarbatorile de iarna.

"In procesul de consultare s-a cerut prelungirea termenului de depunere a ofertelor, argumentul fiind ca perioada de elaborare a ofertelor s-ar fi suprapus cu sarbatorile de iarna, iar autoritatea a acordat aceasta amanare", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Potrivit informatiilor autoritatii, deschiderea ofertelor se va face pe 6 februarie 2009, ora 12.00, la sediul institutiei, urmand ca stabilirea castigatorului sa fie facuta pana pe data de 9 martie 2009. Contestatiile se pot depune in intervalul 10-16 martie 2009.

Autoritatea anuntase anterior ca ofertele vor fi depuse pana la data de 5 ianuarie, iar castigatorii vor fi anuntati pe 28 ianuarie 2009.

Tinta licentelor: Reducerea decalajului digital intre rural si urban

Prin acordarea acestor licente se urmareste asigurarea accesului la servicii de banda larga in regiunile defavorizate, sarace sau indepartate. Romtelecom, Cosmote si Orange si-au exprimat deja interesul pentru una dintre licentele WiMax, iar Vodafone a anuntat ca va analiza aceasta posibilitate.

Continutul caietului de sarcini este disponibil si pe pagina de internet a ANC, dar la licitatie vor fi acceptate doar oferte de la cei care au cumparat caietul de sarcini. Taxa de licenta este de 7,5 milioane euro.

Ofertele depuse vor fi evaluate in functie de urmatoarele criterii: capacitatea financiara, fezabilitatea comerciala, specializarea si experienta, fezabilitatea tehnica si acoperirea propusa.

Termenele pentru cele trei faze pentru dezvoltarea retelelor sunt 1 septembrie 2010, 1 martie 2012 si 1 septembrie 2013. Pentru fiecare faza ofertantii vor face cate un angajament cu privire la numarul de statii de baza instalate, lista municipiilor acoperite si lista oraselor acoperite. Serviciile oferite vor trebui sa acopere la sfarsitul celor 3 etape cel putin 50 municipii si cel putin 20 orase.