Utilizatorii Vodafone Romania, atat abonatii cat si utilizatorii prepaid, pot telefona si trimite SMS-uri in roaming pe cursele aeriene ale liniilor Emirates Airline si Malaysian Airlines, a anuntat joi operatorul de telefonie mobila. Serviciul este disponibil la bordul a 23 de aeronave, ale caror curse acopera Australia si destinatii europene si asiatice, incluzand China si Japonia. Luna trecuta, Cosmote anunta lansarea serviciilor de telefonie mobila la bordul curselor liniei aeriene portugheze TAP, iar Orange Romania ofera pe langa servicii de voce si servicii de date in avion, desi nu a facut un anunt in acest sens.

Folosirea telefonului mobil in avion de catre clientii Vodafone presupune un tarif de 2,65 euro/minut pentru un apel efectuat in timpul zborului, la care se adauga o taxa de conectare pentru fiecare apel, de 0,63 euro. Pentru apelurile primite, in cazul abonatilor tariful este de 2,2 euro/minut, iar in cazul utilizatorilor cartelei Vodafone si Vodafone 2 in1 tariful perceput este de de 0,89 euro credit/minut. SMS-urile expediate sunt taxate cu 0,75 euro/SMS pentru abonati si cu 0,45 euro/SMS pentru clientii prepaid. Primirea unui mesaj text este gratuita. Tarifele mentionate nu includ TVA.

Utilizarea telefonului mobil va putea fi facuta in timpul calatoriei cu avionul dupa ce aeronava atinge altitudinea de croaziera, prin selectarea retelei AeroMobile. Noul serviciu este disponibil gratie unui parteneriat incheiat de Vodafone cu operatorul Telenor Mobile Aviation AS (TMA).

Vodafone promite ca va introduce in curand si servicii de date in avion

In prezent, serviciul de roaming aerian este disponibil la bordul unui numar de 22 de aeronave ale companiei Emirates Airline, precum si al unei aeronave apartinand Malaysian Airlines, care dispun de echipamentul de comunicatii necesar. Cele 23 de aeronave acopera Australia si destinatii europene si asiatice, incluzand China si Japonia.

Vodafone a mai anuntat ca va adauga mai multe destinatii in perioada urmatoare, pe masura ce vor fi incheiate acorduri cu alte linii aeriene si sistemul de comunicatii va fi instalat in aeronavele acestora si ca va extinde in curand oferta de roaming aerian si pentru serviciile de date prin GPRS.

Momentan, clientii Vodafone Romania pot utiliza serviciile GSM in roaming in 140 de tari/teritorii, prin 305 operatori, iar serviciile GPRS sunt disponibile in 72 de tari/teritorii, prin 139 de operatori.

Daca Orange Romania nu ofera astfel de servicii in prezent, Cosmote Romania a anuntat de luna trecuta disponibilitatea telefoniei mobile la bordul curselor liniei aeriene portugheze TAP, companie membra Star Alliance, in urma semnarii unui contract cu operatorul OnAir.

Trifele folosirii seriviciilor de telefonie mobila Cosmote Romania la bordul aeronavelor sunt de 2,97 euro/minut pentru apelurile catre tarile UE si de 5,35 euro/minut pentru apelurile primite. Costul mesajelor scrise trimise este de 0,77 euro. Tarifele includ TVA.

UPDATE: Orange are inclusiv servicii de date in roaming in avion

Desi nu au facut inca un anunt in aceasta privinta, reprezentantii Orange Romania au precizat pentru HotNews.ro ca au lansat recent servicii de voce si date in roaming in avion. Operatorul partener este OnAir, care ofera servicii de telefonie mobila in aeronavele mai multor companii aeriene, printre care Air France, TAP Portugalia, BMI Marea Britanie.

Tarifele practicate de Orange sunt de 2,22 euro/minut la apelurile efectuate si de 1,60 euro/minut pentru apelurile primite. Trimiterea unui SMS costa 0,38 euro, in timp ce transmiterea de date prin GPRS costa 11 euro/MB.

Mai multe detalii aici.