Procedura de incalcare a dreptului comunitar in cazul Romaniei pentru deficientele sistemului numarului unic de urgenta 112 ar putea fi inchisa la inceputul lui 2009, dupa ce expertii europeni au verificat disponibilitatea serviciilor de localizare a apelantilor de pe telefonul mobil la 112, a anuntat luni Comisia Europeana. Sanctiunea, aplicata la sfarsitul lui 2007, a fost aproape de a aduce Romania in fata Curtii Europene de Justitie.

Comisia Europeana a anuntat, luni, ca numarul european pentru apeluri de urgenta 112 este functional in toate statele membre UE, inclusiv in Bulgaria si Romania, dupa ce in luna septembrie hotarase sa trimita cele doua tari in fata Curtii Europene de Justitie, daca in trei luni de zile nu vor remedia deficientele sistemului 112.

Daca in Bulgaria, numarul de urgenta 112 nu era functional la nivelul intregii tari, in Romania problema era legata de localizarea apelantului de pe un telefon mobil la 112.

"La sfarsitul lunii noiembrie, autoritatile romane au confirmat ca informatiile de localizare a apelantului sunt disponibile pentru serviciile de urgenta in cazul tuturor apelurilor efectuate de la un telefon mobil. Aceste informatii au fost verificate de experti din partea Comisiei si ar putea permite inchiderea, la inceputul anului 2009, a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar lansata in cazul Romaniei", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Pentru rezolvarea acestor probleme, la inceputul lunii iulie a acestui an, un consortiu de firme format din companiile Romtelecom si Universal Card Systems, cu echipamente romanesti furnizate de Topex, a castigat concursul pentru solutia de captare a apelurilor de urgenta efectuate de pe telefoane mobile la numarul 112. HP Romania a fost selectata sa furnizeze solutia de localizare. Autoritatile romane au testat in septembrie solutia de localizare si au promis implementarea acesteia in toate retelele operatorilor pana pe 20 noiembrie 2008.