Sase companii au achizitionat pana la termenul limita, 15 decembrie, caietul de sarcini pentru acordarea celor doua licente care permit servicii de tip WiMax (voce si internet wireless la viteze mari pe arii extinse), a anuntat marti Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC). Este vorba despre Asesoft International, Comcore Management, Cosmote Romania, Media Sat, RCS & RDS si Vodafone Romania. Absente importante sunt Romtelecom si Orange, companii care initial isi exprimasera interesul pentru una din aceste licente.

Informatia pe scurt:

1. Sase companii au cumparat caietul de sarcini pentru una din cele doua licente WiMAX

2. Orange si Romtelecom au iesit din cursa pentru aceste licente

3. SNR a obtinut recent o astfel de licenta

„Vom sti ce companii sunt cele mai interesate de aceste licente pe 5 februarie 2009, cand e termenul limita pentru depunerea ofertelor. Desi ANC va face primul control al indeplinirii conditiilor din licenta la 1 septembrie 2010, sper totusi ca pana la sfarsitul lui 2009 romanii sa beneficieze deja de servicii de tip WiMax”, a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Deschiderea ofertelor va avea loc pe 6 februarie 2009 la sediul Autoritatii, urmand ca stabilirea castigatorilor sa fie facuta pana pe data de 9 martie 2009. Contestatiile se pot depune in intervalul 10-16 martie 2009.

Continutul caietului de sarcini este disponibil si pe pagina de internet a ANC, dar la licitatie vor fi acceptate doar oferte de la companiile care au cumparat caietul de sarcini. Ofertele depuse vor fi evaluate in functie de urmatoarele criterii: capacitatea financiara, fezabilitatea comerciala, specializarea si experienta, fezabilitatea tehnica si acoperirea propusa.

Romtelecom si Orange nu mai vor licente WiMAX

Lista companiilor care au cumparat caietul de sarcini are doi mari absenti: Romtelecom si Orange, companii care initial si-au exprimat interesul pentru aceste licente. In cazul primului operator, Yorgos Ioannidis, directorul executiv al companiei, declara in luna martie intr-un interviu pentru HotNews.ro ca "Romtelecom este interesata si de obtinerea unei licente WiMax in acest an, dar nu s-a luat inca o decizie daca va fi creat un consortiu impreuna cu Cosmote in acest sens".

Romtelecom a castigat insa o licenta de comunicatii mobile in acest an, iar Cosmote Romania si-a reactualizat interesul pentru una din cele doua licente WiMAX, in conditiile in care compania nu are inca o licenta de comunicatii mobile si a pierdut in 2006 lupta pentru una din ultimele doua licente 3G, in favoarea RCS&RDS si Zapp.

De cealalta parte, presedintele France Telecom, Didier Lombard, declara in luna martie a acestui an, cu ocazia unei vizite in Romania, ca Orange va participa la licitatia pentru licenta WiMax, compania fiind interesata sa se extinda in acest domeniu .

"Achizitionarea acestei licente inseamna sporirea capacitatii de transmitere a datelor in retea si extinderea latimii de banda, iar Orange Romania doreste exact acest lucru", preciza atunci directorul general al Orange Romania, Richard Moat, citat de NewsIn.

Oficialii Orange nu au dorit, marti, sa faca alte comentarii.

SNR a obtinut recent o licenta WiMax

Cursa pentru cele doua licente WiMax a intrat in linie dreapta in luna februarie 2008, cand Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta prin care Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a trebuit sa elibereze benzile de frecvente radio 3600–3657 MHz si 3700–3757 MHz pe care le detinea, primind insa dreptul de a implementa sisteme BWA in cele doua subbenzi ramase.

SNR a primit recentdreptul de utilizare a acestor frecvente, dupa ce la finele lunii trecute, presedintele ANC, Liviu Nistoran, a semnat licenta in cauza.