Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), care opereaza sub marca Radiocom, ar putea lansa primele servicii de tip WiMax (voce si internet wireless la viteze mari pe arii extinse) la sfarsitul lui februarie-inceputul lui martie 2009, a declarat Mircea Cazan, presedintele institutiei. SNR tinteste atingerea unui milion de clienti WiMax in urmatorii doi ani, valoarea investitiilor s-ar ridica la 100 milioane euro, dar Cazan spune ca, fara un investitor strategic, SNR nu ar putea acoperi toata Romania nici in patru ani.

"WiMax inseamna un viitor de care toata lumea vorbeste. Eu am venit cu propunerea de a gasi un partener strategic pentru a dezvolta o noua infrastructura si o noua linie de business. In privinta investitiilor, cred ca prima parte a proiectului nu va depasi 25-30 milioane euro, insa un proiect adevarat ar trebui sa ajunga la 100 milioane euro. Cred ca undeva la sfarsitul lui februarie-inceputul lui martie vom face primii pasi pentru servicii de tip WiMax, posibil atat servicii de date, cat si de voce", a declarat miercuri seara, Mircea Cazan cu ocazia inaugurarii noului centru national pentru comunicatii al Radiocom.

SNR are nevoie de un investitor strategic pentru WiMax, dar e greu de gasit

Potrivit declaratiilor presedintelui SNR, societatea nu are momentan nicio datorie la stat, insa pentru o acoperire mai rapida in teritoriu cu noile servicii WiMax, este nevoie de foarte multi bani, iar contextul economic actual face foarte greu de indeplinit acest obiectiv.

"In mod normal, daca reusim sa gasim un partener strategic vom acoperi toata Romania in circa doi ani de zile. Fara un astfel de ajutor, SNR singura nu ar reusi nici in patru ani. Ne gandim la un fond de investitii, o banca sau la cineva cu bani. Daca vorbeam de acum sase luni aveam foarte multi finantatori, acum greu mai gasim pe cineva", a spus Cazan.

Tinta Radiocom: un milion de clienti WiMax, in urmatorii doi ani

Compania tinteste atingerea unui milion de clienti in urmatorii doi ani, iar gama de servicii se va adresa tuturor categoriilor de clienti.

"Tinta noastra este sa avem un milion de clienti pentru WiMax in urmatorii doi ani de zile. Preferam o investitie mai mare, care sa se adreseze de la rezidential pana la sectorul de business, decat s-o luam pas cu pas. Nu sunt vremurile de a intra intr-o piata de date cu pasi marunti. Ceea ce va pot spune sigur este ca deja avem cerere pentru WiMax, in special in vestul tarii (Timisoara). Este vorba de proiecte cu finantare de la comunitatea europeana pentru dezvoltarea de infrastructura pentru noi tehnologii de servicii de banda larga", a mai mentionat presedintele SNR.

12 milioane dolari investiti intr-un nou sediu, dar societatea ar putea functiona si cu sub 50% din personal

Miercuri seara, SNR a inaugurat un nou centru national de comunicatii, in Bucuresti, care pe o suparafata de circa 10.000 metri patrati reuneste sediul central Radiocom, sediul sucursalei Bucuresti, un turn de radiocomunicatii, inalt de 140 metri, si o alta cladire tehnica. Potrivit lui Mircea Cazan, valoarea totala a investitiei se ridica la 12 milioane dolari. Cu toate acestea, compania se asteapta la vremuri grele in 2009.

"In prezent Radiocom nu are nicio datorie la stat, dar vine o perioada foarte grea din punctul de vedere al cash-flow-ului. Vrand nevrand vom fi afectati si noi. Am avut disponibilizari la finalul anului trecut. Ar trebui si anul acesta. Eu raman la parerea ca daca SNR s-ar privatiza, sub jumatate din numarul actual de angajati ar fi de ajuns pentru ca societatea sa functioneze. Dar asa e societate de stat, cu birocratii si se misca tare greu. Prea curand insa nu cred ca se va privatiza", a precizat presedintele institutiei.

Posibil bilant negativ pentru SNR in 2008

De la inceputul acestui an si pana in prezent, cifra de afaceri a SNR a ajuns la circa 307 milioane lei si un profit din exploatare de circa 15 milioane lei, dar criza financiara si diferenta de curs valutar ar putea aduce un bilant negativ institutiei in 2008.

"Datorita diferentei de curs valutar, pe fondul crizei financiare, de la 2,3 lei un dolar la inceputul acestui an la 3,2 lei in prezent, si a creditelor mari in dolari pe care le avem pentru echipamentele tehnologice cumparate de pe piata americana, este posibil sa inregistram o pierdere financiara importanta si bilantul la final de an sa fie aproape de zero sau chiar sub zero", a concluzionat presedintele SNR.

SNR a primit recent dreptul de furnizare de servicii de tip WiMax, devenind al 7-lea operator de telefonie mobila din Romania dupa Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS, Zapp si Romtelecom, care a castigat o licenta de comunicatii mobile in acest an.