Skype, divizia de telefonie prin internet a companiei e-Bay, a anuntat joi, in cadrul targului IT CES 2009, lansarea unei versiuni lite beta a serviciului sau de telefonie prin internet pentru peste 100 de modele de telefoane, inclusiv cele care ruleaza pe sistemul Android al Google, informeaza Reuters. Un nou "Google Phone" 3G se pregateste sa lanseze in curand si China Mobile, potrivit Cellular-News, care citeaza cotidianul local South China Morning Post.

Skype, care are in prezent peste 370 milioane de utilizatori inregistrati, a anuntat ca versiunea Skype lite beta va fi suportata de telefoanele care folosesc software Java si care ruleaza pe sistemul de operare Windows Mobile.

Versiunea Skype poate fi descarcata gratuit si poate fi folosita pentru apeluri catre alti membri Skype si catre numere de telefonie fixa si mobila la preturi reduse. Serviciul este disponibil momentan numai in 10 tari respectiv: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Polonia, Brazilia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Australia si Noua Zeelanda.

Anuntul Skype si detalii despre costurile telefoniei prin noul serviciu.

Potrivit Associated Press, convorbiri telefonice prin Skype ar putea fi in curand posibile si pe terminalele iPhone produse de Apple, care pana in prezent nu a permis acest lucru. Anuntul a fost facut de catre Scott Durschlag, directorul executiv al companiei, care a precizat ca in prezent se lucreaza la o astfel de aplicatie.

In privinta telefoanelor cu Android, noua versiune a Skype este disponibila momentan doar pentru G1, telefon comercializat in reteaua T-Mobile in Statele Unite ale Americii si in Marea Britanie, dar Skype promite ca va putea fi folosita si de alte modele Android.

De altfel, lansarea pe piata a unui nou astfel de terminal 3G este pregatita in prezent si de catre China Mobile, conform cotidianului local South China Morning Post, citat de Cellular-News. Lansarea telefonului, numit OPhone si produs de compania Lenovo Mobile, este asteptata in urmatoarele trei luni.